Служители от десетки държавни институции протестираха с КНСБ пред Народното събрание (снимки)

OFFNews 12 юли 2023 в 09:41 898 1

кокошка

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

''Кокошката спря да снася, защото няма пари''

Служители от няколко държавни институции излязоха на протест за "справедливи заплати" заедно с Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) пред Народното събрание тази сутрин. 

В протеста се включиха работещи в Националния осигурителен институт, Националната агенция по приходите, БНР, Държавната агенция "Архиви", "Национално ТОЛ управление", Изпълнителната агенция "Борба с градушките", Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури, "Напоителни системи", Селскостопанска академия, "Пожарна безопасност и защита на населението, културните институти, Българската агенция по безопасност на храните и др.

Протестът се провежда под засилено полицейско присъствие и е под надслов: "За справедливи доходи в Бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите".

Служителите настояват за срещи с депутатите за представяне на своите искания по проектобюджета за тази година, предаде БГНЕС. 

Синдикалистите държат плакати с надпис: "Право на КТД (колективен трудов договор - бел. ред.) и за държавните служители" и "Справедлива и адекватна заплата".

Протестиращите се събраха около 8:30 ч. и разпънаха знамето на България пред служебния вход на Народното събрание, а впоследствие блокираха пътя.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов заяви, че исканията на днешния протест са основно насочени към увеличаване на доходите на работещите.

"Днес сме тук с представители на цялата страна на сферите в земеделието и горите", уточни той и посочи, че настояват да се срещнат с депутатите и да им обяснят какво е състоянието на работните места и заплатите в различните сфери.

Той се надява между първо и второ четене, когато може да се променят параметрите на бюджета, депутатите "да проявят разум" и да разберат исканията на хората и да предвидят повече разходи за заплати.

По думите му протестите няма да спрат, докато исканията на КНСБ не бъдат чути. Капитанов посочи, че през следващите дни в протестите ще се включат работещите на пътя.

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов обясни, че протестират, защото им трябват 25  млн. лв. за работещите в сферата на земеделието и горите: "Всички тези хора са на заплати от 1100-1200 лв. и като си платят данъците и осигуровките им остават около 800-900 лв., което е малко над минималната заплата и е обидно".

"Всъщност кокошката спря да снася, защото няма пари. Искаме в бюджета на Министерството на земеделието да се внесе законопроект, с който да се вдигнат заплатите им, защото са обидно ниски и не са вдигани от много време", обясни Костов от КНСБ, държейки кокошка, която е "българска порода – Ломан Браун".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

1

user4eto

12.07 2023 в 09:58

Чудя се служителите на частните компании, защо не протестират?

Само държавните ли са ощетени?
Ми да дойдат в частния сектор, чакаме ги. Ама не искат, защото е лесно да лежиш на държавна издръжка.
 
X

Да помогнем на украинските деца!