Работещите в градския транспорт в София обявиха готовност за ефективна стачка

OFFNews 22 януари 2023 в 08:28 3531 0

Архив

Снимка БТА/Минко Чернев

Протест на транспортните синдикати, май 2022 г.

Работещите в градския транспорт на София са готови на едночасова ефективна стачка, заяви пред БНР председателят на Федерация на транспортните работници към Конфедерация на труда „Подкрепа“ Иван Кирилов.

Синдикатите настояват за 30% увеличение на заплатите със задна дата - от първи януари. Искането е за работещите в четирите общински дружества - Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Метрополитен и Центъра за градска мобилност.

Овен за възнагражденията, зрее напрежение и заради текучество на кадри и условията на труд, казват синдикатите. Кирилов добави, че изтече тригодишното споразумение за ежегодно увеличение на заплатите с 10 процента:

"Гледайки инфлацията, всъщност по никакъв повод не сме съгласни на 10% увеличение на заплатите, над 100 шофьора са напуснали Столичния автотранспорт през миналата година. За 2021 и 2022 г. над 32 000 работни дни имат водачите неизползван платен годишен отпуск. Нямат възможност да си използват отпуската поради това, че не са достатъчен брой".

След отправено от Федерацията искане за свикване на съвет за социално сътрудничество по транспорта в Столична община, такъв е насрочен за вторник. На него ще се обсъжда увеличение на заплатите на работещите в четирите общински транспортни дружества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови