Протест срещу екстрадицията на руснака Алексей Алчин пред Съдебната палата

OFFNews 12 август 2022 в 16:28 2448 1

Алексей Алчин

Снимка Facebook/Alexey Alchin

Алексей Алчин

Протест срещу екстрадицията на руския гражданин Алексей Алчин е планиран за понеделник, 15 август, пред Съдебната палата в София, от 18:00 ч.

Преди седмица стана ясно, че съдът във Варна може да екстрадира в Русия Алчин, който в момента е в ареста. 

Искането е подадено от руската страна, след като той запалва публично паспорта си на протест във Варна срещу руската агресия в Украйна в първия ден от войната. Официално, искането за екстрадиция е по старо наказателно дело за укриване на данъци.

Алчин живее у нас от 2017 г. През 2021 г. руската прокуратура образува наказателно дело срещу него за укриване на данъци. На 1 август 2022 година българските правоохранителни органи арестуваха Алчин. На 2 август във Варна се проведе съдебно заседание за налагане на мярка арест, в рамките на което прокурорът поиска да се уважи искането на Русия за екстрадиция на Алчин. На 16 август предстои апелативен съд да вземе окончателно решение за екстрадирането му.

В деня нападението на Русия над Украйна 24.02.2022 г. той участва в протест, организиран пред консулството на Русия във Варна, а на 26.02 изгаря публично и руския си паспорт в знак на протест.

От писмо на министерството на правосъдието до Върховна касационна прокуратура, с което OFFNews разполага, се вижда, че документите за екстрадицията му са занесени “лично на ръка” от служител на Руското посолство в деловодството на Министерството на правосъдието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!