Пожарникари и спасители излизат на протест на 7 февруари

OFFNews 01 февруари 2015 в 19:25 5345 1

Снимка Сергей Антонов

Пожарникарите излизат на протест

Служители от системата на пожарната безопасност и защитата при пожари, бедствия и извънредни ситуации ще излязат на протест на 7 февруари (събота) в 12.00 ч. в градинката до Министерство на вътрешните работи.

Това съобщи президентът на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ – КНСБ Любомир Еленков на пресконференция днес.

Според синдиката намерението за съкращаване на 3,5% от щатовете на четирите главни дирекции в МВР и особено в системата на пожарната безопасност ще доведе до неефективно изпълнение на задълженията на спасителите и пожарникарите.

„В момента на една кола се пада един водач и един спасител или пожарникар“, заяви Любомир Еленков и допълни, че този състав не може да гарантира безопасността на живота и имуществото на гражданите при аварийни ситуации.

„В момента има над 1000 незапълнени щатни бройки, а за да се обезпечат службите и да се гарантират минималните изисквания за безопасни и здравословни условия на труд, трябва да се запълнят минимум 1650 щатни бройки. Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР е единствената дирекция, в която трудовият травматизъм се повишава главоломно всяка година“, заяви Венцислав Станков – вицепрезидент на НСПС „Огнеборец“.

Той посочи последния случай във Вършец, където са се отзовали само двама пожарникари, които са били на дежурство – шофьор и огнеборец, и са разполагали с остаряла и амортизирана техника.

На 28 януари 2015 г. НСПС „Огнеборец“ изпрати писмо до министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, в което алармира за ескалиращото социално напрежение и за готовността си за предстоящи действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!