Пощите заплашиха с протест и стачка

OFFNews Последна промяна на 02 февруари 2015 в 16:47 8079 11

Всички пощи в страната ще затворят от деня, в който започва раздаването на пенсиите в знак на протест срещу политиката на правителството, която е в ущърб на "Български пощи". Това заяви председателят на синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ Георги Бочев. Според него целта е довеждането на пощите до фалит и скритата им приватизация.

На месец пощите въртят по 1 млрд. лева, имат имоти за няколко милиарда лева, в центровете на населените места в цяла България, заяви Бочев. Според него ръководството на "Български пощи" работи за въпросната "скрита приватизация" и поиска оставката му. В тази посока работело и ръководството на Комисията за регулиране на съобщенията.

Като примери за саботаж на пощите и воденето им към фалит Бочев даде блокирането на системата за проследяване на пощенски пратки "Трак енд Трейс" през декември - според него това е било направено умишлено, блокирането на интегрираното гише за изплащане на пенсиите по посочен адрес, невъзможността да се инкасират сметки на гражданите за използвани битови услуги, както и необяснимия отказ на директора на държавното дружество да сключи договор с EVN след спечелена от ЕРП-то обществена поръчка, който би налял в "Български пощи" 46 млн. лева, по думите на Бочев, отхвърлянето на плана за реформа на сортировъчната дейност, изготвен от експерти в пощите, чието реализиране щяло да пести по 10 млн. лева на година, "безпричинните" уволнения на доказани специалисти.

Като друг пример за лошо управление Бочев посочи опитите да се избере фирма за охрана на пощите без да бъде обявена обществена поръчка.

Мотив за недоволството на синдикалната федерация за заплахите за протест са и ниските заплати.

Според Бочев умишленото водене на Пощите към фалит целяло и раздаването за "жълти стотинки" на над 1500 имота, за които от години тече спор между пощите и БТК.

Много сме учудени от тази реакция. Преди 2 седмици имахме среща с ръководството на синдиката, на която присъстваха зам.-министър Валери Борисов и главният изпълнителен директор на "Български пощи", реагира след пресконференцията пресслужбата на "Български пощи". На срещата беше постигнато съгласие между двете страни по поставените от синдиката проблеми и Георги Бочев заяви подкрепа за ръководството, казаха от пресцентъра на пощите и се усъмниха, че днешната реакция на Бочев защитавала частни интереси.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.02 2015 в 13:02

Искам да имам охранителна фирма и да обслужвам Български пощи! Ще има и за мене и за хората сключили договора. Останалите да духат таратора! Ех, че ще е хубаво!!!

06.02 2015 в 11:49

Пощите в България щяха да са много-добре, ако управниците не бяха толкова алчни и крадяха с мярка.Тук, обаче мафията си има държава и от държавното се гепи съвсем законно.Чрез разни охранителни фирми и темподобни,се източват колосални средства, а за обикновения служител не остават и трохи!

03.02 2015 в 20:15

БП, отдавна са доведени до фалит, и в този си вид те само боксуват, няма да може да се оправи тази държавна структура, без приватизация тя е наложителна просто друг начин няма.

03.02 2015 в 12:27

Тоя на снимката до вчера мълчеше като шаран.Сега обърна палачинката и се сетил да защитава пощите.Явно са му врътнали кранчето и гледа да си запази поста

03.02 2015 в 12:00

Много печеливши сектори има в пощите и трябва да ги налапат наши хора.Демек сегашното управление.

03.02 2015 в 11:50

От пощите има много за крадене и управляващите се възползват максимално.Това е златна мина за всяко управление

02.02 2015 в 19:12

Само плашите гаргите!В тази остаряла и закостеняла система
няма достоини хора!

02.02 2015 в 18:57

Този на снимката прилича на дърт червен номенклатурчик. Структурата, която ръководи изглежда като него.

02.02 2015 в 18:55

пощите тежат на бюджета а никаква работа. Трябва големи съкращения и оптимизиране на базата. В огромни помещения работят по 3-4 служителки на пенсионна възраст. Пощите са нужни в малките населени места, в София са тежест и безполезни. Пенсиите в големите градове по банкоматите.

02.02 2015 в 18:52

този не беше ли дългогодишен шеф на Пощите. Едно знам че началниците в пощите до миналата година вземаха по няколко хиляди бонуси в края на годината, докато работещите в пощите една кретаха със своите заплати.Знам го защото познавах началник в Човешки ресурс на пощите.