Организаторът на протеста срещу ACTA: Изпратихме 11 000 имейла до евродепутати

Ивелина Петрова 09 февруари 2012 в 19:18 4281 0

Георги Драганов. Снимка: Фейсбук
Георги Драганов. Снимка: Фейсбук

Организацията срещу ACTA изпрати 11 000 имейла до евродепутатите, написани от български граждани с молба да не бъде ратифицирано споразумението, заяви пред OFFRoad Radio един от организаторите на предстоящия в събота протест Георги Драганов.

“Голяма част ни подкрепиха и откликнаха. Също така видимо е, че Европейският парламент е скептичен, но Европейската комисия - не. АСТА противоречи по дух и по смисъл на хартата на основните права на ЕС, най-вече в членове 7, 8 и 11, засягащи правата и свободите на хората.

„Ние не сме против авторското право, но искаме да защитим свободата на потребителите в интернет“, поясни Драганов.

По думите му българското правителство не е обърнало внимание на АСТА при подписването и дискутирането му в Министерски съвет. „Хората, които подкрепяме протеста, сме едно гражданско общество, към нас се присъединиха и различни автори, музиканти и ни подкрепят няколко браншови организациии. Ние не подържаме пиратството, искаме да съществува Закон за авторско право и регулиране в международен договор, но не искаме да бъдем следени“, коментира Драганов. Той посочи като пример ФСБ , които са качили албума си в интернет и са спечелили от това. „Ако всички автори си качат произведенията в интернет и потребителите ги купуват, ще бъде угодно на всички“, каза Драганов.

Според него няма нищо лошо в разменянето на файлове, когато не са с търговска цел и посочи, че към момента българското законодателство позволява това. „Нашите протести, обаче са насочени и към Европейската комисия. Към протеста в София ще се присъединят над 51 000 души, на които ще се раздадат маски. Протести ще има и във Варна, Бургас, Перник, Ямбол, Сливен, Симитли, където хората ще са над 12 000 души“, каза Драганов. Той е категоричен, че партиите могат да участват само като граждани, защото протестът не е политически. Той каза, още че подготвят правно регламентирано писмо. „Надяваме се България да стане четвъртата държава, която ще се откаже от ратифицирането на АСТА. Трябва да се разбере, че гражданите са против АСТА и е необходимо да се измисли нов закон, който да е подходящ за всички“, каза Драганов.

Той коментира още, че в деня след протеста (12 февруари) ще има концерт в The Box, където ще пеят групи, които са съпричастни към каузата. „Това показва, че музикантите разбират, че АСТА ще ни донесе вреди като граждани“, коментира Драганов.

Звуковия файл може да чуете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови