10 000 на протеста срещу ACTA (снимки, видео и запис от радиото)

Юлиан Христов 11 февруари 2012 в 11:36 18935 3

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Десетки хиляди протестиращи излязоха на шествия срещу търговското споразумение ACTA в няколко града на страната.

Софийският протест, в който се включиха над 10 000 протестиращи, се отправи от НДК към сградата на парламента със скандирания: "Не на ACTA!", "И преди, и сега интернет е свобода!", "Европа разбери, България не спи".

Протестът е най-големият от 1997 г. насам, хората са многократно повече, отколкото на протестите за Катуница в края на миналата година.

Близо 2000 души се събраха във Варна. Протестиращи се събраха и във Бургас, Видин, Разград и Стара Загора.

В Разград полицията забрани протеста и опита да разгони събралите се.

Заради протеста се забранява престоят и паркирането в районна на Народното събрание. От 12.00 до 14.00 часа по преценка на полицията се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Цар Шишман” между ул. „Аксаков” и пл. „Народно Събрание”.

Според един от организаторите на протеста в България Янаки Ганчев, председател на УС на Асоциацията на потребителите на телекомуникации и Интернет услуги (АПТИУ), протестите имат международен характер и се очакват демонстрации в много от европейските столици. Ратификацията на споразумението в Европейския парламент се очаква да е през май или юни. През тази седмица в парламента на съвместно заседание на четири комисии се проведе изслушване по темата с АСТА, на която присъстваха министрите на икономиката и на културата, както и представители на неправителствените организации. От БСП застанаха зад протестите срещу споразумението АСТА.

Толкова голям протест не е имало от много години, предаде нашият репортер в София Нели Чолашка. Минава мирно, полицията не е много. Хората скандират "Който подписва ACTA губи избори".

Аз съм на протеста, защото не искам свободното споделяне на файлове да бъде ограничавано. Не искам личните ми данни да бъдат събирани, каза 18-годишният ученик Мартин, който е на протеста.

Партиите този път не се изкушиха да яхнат вълната. Няма политически провокатори. Единственият политик, който бе забелязан бе Антон Кутев от БСП, но той си вървеше кротко в множеството и почти никой не го разпозна.

ACTA трябва да бъде спряна, тя налага цензура, каза Светлозар Младенов, участник в протеста, който OFFRoad Radio включи от Пловдив. Според него там протестиращите са поне 5000 души. Проблеми с полицията нямаше. Полицаите оказват съдействие и всичко си е както трябва, каза Младенов.

"Това е недопустимо - заяви Теодор Гешев, който е пред Народното събрание. - Събрали сме се да кажем "НЕ" на ACTA. Всичко е мирно и се надявам да продължи така, за да не компрометира протеста".

"Бяхме около 9-10 хил.души и всичко протече много добре - коментира един от организаторите на протеста Георги Драганов. - Всичко бе мирно и спокойно. Много млади хора се бяха събрали и всичко протече без инциденти. Мисля, че постигнахме чуваемост.

Всичко е добре отразено и от представителите на медиите.

Ако не приемат исканията ни, сме готови за излезем пак. Очакаме политиците да излязат с изявление, с което да покажат, че са ни чули.

Ако не го направят, ще излезем пак на улицата".

Запис от живото предаване по OFFRoad Radio може да се да чуе ТУК, а неочакваното финално включване - ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews