Орешарски пред "Льо монд": Протестиращите нямат какво да искат освен оставката ми

OFFNews 26 ноември 2013 в 16:58 4306 28

Митинг в подкрепа на Орешарски   Снимки: Сергей Антонов
Митинг в подкрепа на Орешарски Снимки: Сергей Антонов

Протестиращите в България нямат какво да искат освен оставката ми.

Това казва премиерът Пламен Орешарски в пространно интервю за френския вестник "Льо монд".

"Тази година минава под знака на протестите. Те започнаха през февруари. Протестиращите в момента са политически подкрепяни от десни партии. Те нямат какво друго да поискат освен оставката ми. Опитваме се да влезем в диалог с тях, но те отказват. Самите инициатори на протестите предпочитат да останат в сянка. Но ние междувременно продължаваме да работим по възстановяването на икономиката на страната. Това е основният ни проблем тук", твърди Орешарски пред френското издание.

На въпрос дали съжалява за избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС - ход, който подпали протестите срещу кабинета, Орешарски казва лаконично: "Това бе политическо решение. Коригирахме го веднага и той подаде оставка".

Пред френския вестник министър-председателят коментирта също, че според него нови избори не се налагат, въпреки че правителството му няма мнозинство. "Ако чакаме да дойде на власт кабинет със стабилно мнозинство, може да се наложи да минем през много избори", обяснява той.

Корупцията е един от проблемите на нашето общество още от 90-та насам. Някои политици осъждат случаите на корупция, щом са в опозиция, но не променят нищо, когато дойдат на власт. Тези взаимни обвинения много пречат на страната ни. Време е да действаме и да се съсредоточим върху спазването на правилата и прозрачността, заявява премиерът.

Орешарски припомня, че преди разглеждането им от Министерския съвет, законопроектите на правителството вече ще бъдат съгласувани с Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР).

Министър-председаталят е категоричен, че правителство не следва политиките на "Атака".

„Атака“ не участва в управлението, но е важна за парламентарния кворум. Малко е трудно да искаме от тях да не участват в гласуването. Те изразяват мнението на част от българските граждани, но не и на мнозинството, казва Орешарски.

Нашият капацитет на прием на имигранти е надвишен. Ние сме изправени пред извънредна ситуация и не можем да осигурим на тези хора всичко, от което се нуждаят. Ние работим по тези въпроси с ЕС и Върховния комисариат на ООН за бежанците. Благодарни сме и за помощта, предоставена ни от Европейската комисия, но това не е достатъчно, заявява премиерът пред "Льо монд".

В края на интервюто Орешарски посочва: "Не знам датата, но съм сигурен, че ще влезем в Шенген. Трябва да подобрим доверието у нашите партньори. Все още имаме много работа. И не трябва да се фокусираме върху датата. Някои могат да кажат, че ние сме най-лошите ученици на ЕС, но сме в топ 5 на европейските страни по отношение на бюджетния баланс, и на второ място по отношение на нивото на дълга. Обаче все още имаме много работа. Преминаването от една икономическа система към друга е трудно. Но аз съм много оптимистично настроен за бъдещето на нашето икономическо развитие".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!