Кой позволи да се строи в морската градина на Обзор

OFFNews - Бургас 17 август 2017 в 15:54 2828 0

Снимка bnr.bg

Марин Божков

Скандалната сделка, при която част от морската градина на Обзор е продадена и за парцела има строителен интерес, изкара днес на протест няколкостотин души. Главният път за кратко и на етапи бе блокиран от местни жители, подкрепени от свои съмишленици от Сопот и Асеновград, включително и от гайдари.

Сделката е осъществена през 2003 г. от тогавашното ръководство на Община Несебър, които продават около 600 дка от парка на града на частна фирма. Теренът е препродаван, след което към него се появяват и апетити за строеж на хотел. Настоящото ръководство на общината атакува сделката в съда, защото, според тях, е незаконна – морската градина е била публична – общинска собственост и няма право да се продава – цялата или на части. Окръжният съд в Бургас я анулира, но Апелативният отмени решението на първата инстанция. Според юриста Марин Божков, обществен наблюдател на процеса и председател на програма Достъп до правосъдие, има допуснати редица грешки. Сред мотивите, пояснява Божков, е че на този парцел е имало заведение и това било предназначението на имота. Тоест – нямало обществен интерес и парцелът не бил публична общинска собственост. Съдът пропуска, според Марин Божков и че част от имота се намира в плажната ивица, която е изключително държавна собственост. Решението на апелативните магистрати противоречи и на постоянната практика на ВКС и юристът смята, че последната инстанция ще се произнесе в тяхна полза.

В това дело ние виждаме една еманация на печално известния модел КОЙ. Като в този казус, въпросът КОЙ има своите отговори. Имотът е продаден от кмета на Община Несебър, по времето на продажбата – Николай Трифонов. И е продаден на юридическо лице, контролирано от Бонка Хинкова. Която е известна като, за кратко време, председател на Комитета по туризъм, служител, високопоставен, на „Мултигруп“, ръководител в групировката ВИС и понастоящем – висш кадър на Библиотекарския институт. Това категорично показва по какъв начин политическата власт, олигархичните интереси и организираната престъпност, могат да влязат в един доста зловещ сговор“, коментира Марин Божков.

Очаква се след края на съдебната ваканция ВКС да насрочи делото за спорния парцел в морската градина. Жителите на Обзор заплашиха, че ако то не е в тяхна полза, ще преместят протеста си в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови