Ивайло Динев: Не е изключена нова окупация след края на сесията

OFFNews Последна промяна на 16 януари 2014 в 12:56 10387 15

Ивайло Динев и Антон Филев. Снимка: Сергей Антонов
Ивайло Динев и Антон Филев. Снимка: Сергей Антонов

"Ранобудните студенти" имат план за действие. Не изключваме следващата стъпка да бъде нова и пълна окупация на СУ и други университети в страната след края на сесията".

Това заявиха "ранобудните" Ивайло Динев и Антон Филев в предаването "Петата власт" по OFFRoad Radio.

"Имаме няколко предложения за това как да продължим своите действия. Едно от тях и много вероятно е нова и пълна окупация и то не само в СУ, ами и в други университети в страната. Новата протестна акция ще бъде по-успешна от първата окупация", заяви Динев.

"Ранобудните" днес имат събрание, в което ще се решат следващите стъпки на студентите. Сред предложенията на Динев са създаването на студентска федерация, която да бъде постоянен коректив на управлението.

Анархическа организация също може да се окаже вариант за студентите, но тя ще бъде дълбоко конспиративна и ще извършва своите акции през нощта. 

"Тепърва очакваме нови протести. Държавата ще се тресе през следващите дни и седмици. Това правителство е неспособно, причини за протест винаги ще има", заяви Динев.

Според Антон Филев окупацията постигна консолидация на младите хора, които се обединиха в недоволството си.

"Хората решиха, че така повече не може да продължи и трябва да се предприемат действията. В исторически контекст окупацията ще има голяма роля. Оттук нататък всякакви протести ще бъдат сравнявани с окупацията и тя ще служи за пример", каза Филев.

Сред грешките в протеста на студентите Ивайло Динев посочи, че искането за оставка е изморило прекалено много младежите.

"Трябваше да започнем с малки искания, като например за оставката на Токушев (председателят на Конституционния съд - б.р.) от СУ, защото тогава имаше причина. Трябваше да поискаме падането на имунитета на Сидеров много по-рано", сподели Ивайло Динев.

Когато една общност не вижда изход и се чуди "защо", се опитва да намери виновник. Този виновник мога да бъда аз според някои хора. В окупацията обаче участваха много характери и много личности и реакцията на някои от тях е нормална", каза Динев. 

Линк към аудио запис от интервюто с Динев и Филев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.01 2014 в 01:00

Дълго време подкрепях окупацията, носих (и продължавам да си нося) значката и т.н. Опитвам се и сега да гоня тези мисли от главата си, че има платени лица или действия и прочие, но въпреки всичко един въпрос не ми дава мира (наречете ме провокатор, трол или каквото и да е приказно животно... Да!!! Такъв съм-провокирам и чакам отговори) - Какво, уважаеми колеги, ще кажете на дядото, който ви даде цялата си пенсия??? Борбата била продължавала... Как? С кръгли маси и разни ваши снимки с гръмки лозунги отдолу ли? Какво, колеги, се случи с комисиите ви, които заседаваха и подготвяха исканията ви за промени... Поне да бяхте направили една посл... няма значение, не е тук мястото за повече обръщения към тях. Аз лично бих се изсмял на една следваща окупация на СУ

17.01 2014 в 14:30

Смех!
Петното окепирал къща, която взел под наем. Исканията са ясне - требе да станаме шефчета и сичкото около нас да ни мълчат и изпълняват. Обаче, сте убъркали годините. Истинските шефчета вече са Ни го турили четвъртит.
Окупирайтесебе!

17.01 2014 в 13:51

Комсомолците на ГЕРБ са се вживяли в ролята си. Срещу скромно възнаграждение и малка кошлуковска стипендийка за продължаване следването в Пиндустан и Дребнобритания.

17.01 2014 в 00:01

Когато прочетох статията и спуснах поглед към коментарите, първо реших да ви наредя по един минус и да ви оставя да живеете.
Но като се зачетох и загледах малко коментарите Ви, забелязах как имате приблизително еднакъв брой +чета на негативните коментари. И се сетих как даваха по една телевизия за такива като вас, бутнат Ви някой лев и пускате цял ден негативни коментари, пък не Ви пука за какво се говори и дали е важно.
Надявам се, че сте от тях, поне си мислите, че правите нещо за себе си, някой лев да изкарате. Дано не сте наистина толкова негативни и простовати, колкото изглеждате по коментарите си.
Може и тези момчета да не са съвремените Ботев и Левски, но поне се опитват. Може и да не се получи нищо, но поне се опитват. А Вие какво сте опитали, че ги съдите?

Заставам пред Вас с истинското си име, не с измислени ПСЕВДОними.

16.01 2014 в 19:20

Млади комуняги надъхани. Какво може да правите нощем, освен да осквернявате паметници?! А ако знаете какъв ще ви го турят работодателите ви от герб и рб съвсем скоро. Веднъж вече ви изоставиха и затова бе прекратена "окупацията".

16.01 2014 в 16:09


ХА!ХА!ХА!ХА!
Освен да окупирате някоя тоалетна, ако успеете да допълзите до там!!!!

НЕ!!! НЯМА ТАКИВА СМЕШКИ!!!

И......НЕКА ЦЪКАНЕТО НА МИНУСИ ЗАПОЧНЕ.......................СЕГА!

16.01 2014 в 15:05

A дали тези 2 момченца не са си гадженца....!?!?)))

16.01 2014 в 15:01

Разгеле, спуснАха им опорните точки и троловете бодро запълзяха пак. Хахахахахахахахахахахахаха

16.01 2014 в 14:56

Абе, няма ли кой да им даде една стая на момчетата, че явно няма къде да си водят приятелките. Вкъщи, при мама и тате явно не е удобно, защо трябва да окупират цяла аула? Аз не съм чул едно реално и изпълнимо искане от страна на "ранобудните". Най-големи усмивки обаче предизвиква следната "скромна" самооценка: "окупацията постигна консолидация на младите хора, които се обединиха в недоволството си"... Явно демографския срив е много по-голям от колкото си представяме след като консолидираните зад протестите млади хора не надхвърлят повече от 200-300. Младите талибанчета си осигуриха поне терен за коледните купони. За това ги признавам.

16.01 2014 в 14:55

Ами нормално. Младите хора трябва да трупат опит. Нека отсега да им е ясно, че заспало общество трудно се буди. Че живеят в страната на възрастни, нерешителни хора, които не са свикнали да полагат постоянни усилия за нищо. А демокрацията си е постоянно усилие - заспи ли обществото, мишоците се разпищолват... Не е лесно, но пък е поучително за тези от тях, студентите, които наистина искат да доведат Европа в България...