Френският посланик: Искате коментар за протеста, а критикувате, че се намесваме

Вероника Шербанова 05 декември 2013 в 14:07 2911 14

Посланикът на Франция в София Ксавие Лапейр дьо Кабан
Посланикът на Франция в София Ксавие Лапейр дьо Кабан

 

Искате от посланиците коментар относно протестите и ситуацията в България, за да може след това да ги критикувате, че се намесват. Това заяви посланикът на Франция в София Н. Пр. Ксавие Лапейр дьо Кабан.

Изявлението на Дьо Кабан беше в отговор на въпрос по време на публична лекция за разширяването на Европейския съюз, организирана от Атлантическият клуб в България.

Ситуацията в България е много интересна и заслужава да й се обърне внимание, но тази тема е встрани от тази, по която разговаряме днес, каза френският посланик.

Аз съм само от два месеца в България и затова ще си запазя правото да не коментирам засега, допълни той.

По повод ситуацията в Украйна Дьо Кабан посочи, че е недопустимо една сила да пречи на украинския народ да вземе решението за себе си. Като виждам каква е позицията на украинския народ по въпроса, мога да кажа, че това наистина е така, уточни посланикът.

Ксавие Лапейр дьо Кабан коментира и въпроса за опасенията за социален туризъм на граждани на България и Румъния след падането на трудовите ограничения от 2014 г.

Солидарността, която дължим на един българин, не е различна на солидарността, която дължим на всеки друг. Но не е лесно да сме солидарни с някого, с когото не можем да се разберем, независимо дали е защото говорим на различни езици или поради други причини. Според Франция борбата срещу злоупотребата със социални помощи не трябва да нарушава свободното движение. За това има други механизми, категоричен е Дьо Кабан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!