"Екзакта Рисърч Груп": 60% от българите подкрепят протеста на студентите

OFFNews 19 декември 2013 в 12:41 5828 36

Протест на ранобудните студенти на 20.11.2013 г. Снимка: Сергей Антонов

Снимка Сергей Антонов

Протест на ранобудните студенти на 20.11.2013 г.

 

Студентските протести са подкрепяни от 60% от българите, показва ново изследване на "Екзакта Рисърч Груп" сред 1000 пълнолетни български граждани, в 125 гнезда в 86 населени места на страната. поръчано от агенция "Фокус".

Хората, подкрепящи студентите, са предимно млади, образовани и живеещи в градовете респонденти.

В средата на декември, 55% от българите одобряват протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Зад протестите застават най-често млади, образовани и заможни хора, както и такива живеещи в големите градове и в столицата.

Контрапротестите в защита на правителството са подкрепяни от 29% от българите, предимно възрастни и бедни хора, както и жители на селата. Около и над 80% от избирателите на БСП и на ДПС подкрепят контрапротестите.

Протестите срещу президента Росен Плевнелиев са неприемливи за 66% от българите, а 34% ги подкрепят. Срещу президента застават предимно хора живеещи в малки градове и села, както и политически изкушени избиратели симпатизиращи на Атака, на БСП, на ДПС и на „България без цензура”.

Поведението на полицията по време на протестите е приемливо за 30% от българите и за също толкова от столичаните, участвали в проучването.

Именно заради действията на полицията по време на протестите, напоследък е налице спад на доверието към работата на МВР – с 13 пункта за последните четири месеца. Сега полицията е одобрявана от 34%, а неодобрението към нея е значително по-висок дял – 52%.

40% от българите отиват дори по-надалеч - според тях, у нас може да се говори за полицейщина. Така мислят преди всичко хора на възраст от 30 до 50 години, респонденти със стандарт на живот над средния и жители на столицата. Близо 70% от хората, които не одобряват действията на полицията по време на протестите, твърдят, че у нас има полицейщина.

Според 26% от българите напоследък у нас може да се говори за политически репресии. Най-често като обект на такива репресии хората привиждат няколко съвкупни образа-на опозицията, на протестиращите срещу кабинета, на българските студенти, на държавната администрация и на журналистите. Посочени са и конкретни имена на политици, сред които Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Росен Плевнелиев, Сергей Станишев, Пламен Орешарски и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!