Бургазлии обвиняват предприятията за мръсния въздух в града

OFFNews - Бургас 17 януари 2018 в 14:36 2208 1

Снимка OFFNews

Протест срещу мръсния въздух в Бургас

Едва 50-ина бургазлии излязоха днес на протест срещу замърсяването на въздуха в града. Повод за организирането му бяха и последните сигнали, постъпили в институциите, за неприятни миризми, които се носят в града главно през нощта.
Недоволни от замърсяването му, редица бургазлии посочиха като едни от причинителите големите предприятия „Лукойл“ и „Кроношпан“ и споделиха:

…Мръсен въздух, фини прахови частици и какви ли не други замърсители - постоянно превишени нива.
…Много често се усеща миризма на сероводород – на развалени яйца. Тези дни пак имаше изпускания. Това ме навежда на мисълта, че има изпускания, неконтролирани от „Нефтохим“ - а.…Всички виждаме как денонощно бълват комините на „Кроношпан“. Никой не може да ни увери в обратното, че точно оттам не идва замърсяване.
… 11 млн. тона прахови частици произвеждат производните на „Лукойл – Нефтохим“. „Кроношпан“ произвежда около над 120 000 тона годишно“, казаха бургазлии.

Организаторите на протеста Стоян Грозев и Стефан Петров внесоха и конкретни искания към общинския съвет. Сред исканията са РИОСВ да даде отчет за актуалното състояние на въздуха, а здравната инспекция да оповести данните за броя на заболели от белодробни заболявания в последните няколко години. Официалната информация на РЗИ е само за периода 2012 – 2014 г. и сочи завишаване за последните две години с около 20%. Грозев и Петров настояват още и да бъдат закупени от страна на Община Бургас сертифицирани уреди, които да бъдат раздадени на граждани – доброволци, за да се следи актуалното състояние на въздуха и от независими източници. Сред исканията са и уреди или мобилни лаборатории, които да измерват всички замърсители.

От общинската комисия по екология, която заседаваше по това време в сградата на Общината приеха декларацията с исканията и обещаха да посредничат за среща между протестиращи, екоинспекцията и здравната инспекция. Повечето от предложенията са отправени към държавните институции, обясни председателят на комисията Георги Митев:

Ще напишем писма до тях – до РИОСВ и до РЗИ – Бургас, за да могат да ни отговорят. Тези отговори ще бъдат дадени на протестиращите и на медиите. Обсъдихме ги в комисията. За някои от тези искания трябва да се намерят пътища и начини за решаването им. Част от тези искания са към държавните – компетентни органи. Община Бургас каквото и да закупи, тези уреди трябва да бъдат калибрирани, най-малкото, за да могат да бъдат меродавни техните резултати“, каза Митев.

Той така и не поясни, въпреки отправените към него въпроси, дали съветниците ще внесат докладна записка да бъдат закупени подобни уреди. Според заместник – председателят на комисията Бойчо Георгиев можели и самите предприятия да бъдат накарани да го направят, но как – не уточни.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  29585

  1

  Izalina

  17.01 2018 в 19:27

  Преди 10ина години имах честичко работа в района на Лукойл и нощувах в Бургас.
  Всеки път след завръщането си лекувах тежки възпаления и сменях контактни лещи на килограм. При коментари с Бургазлии и то в централната и приморската част на града, неведнъж ми споделяха, че Кроношпан е дори по осезаем дразнител.

  Е, ... керванът си върви. И двете компании са непоклатими, щото видиш ли, миризмата не подлежала на измерване. Безвредни били.
  Към 3 бона е личната ми "инвестиция" в тоя икспириънс.

  Повръща ми се вече от тая наглост.
  Ама нали са "едва" 50 крякащите, дайте да не ги забелязваме... Отвратително безхаберие на службите.
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София