Зографският манастир получи 4 пъти повече пари от поисканите заради схватката за бюджета

OFFNews 06 декември 2017 в 11:51 5524 0

Снимка Pravoslavieto.com

Зографският манастир

Зографският манастир в Света гора получи неочаквано 4 пъти повече пари за ремонт от бюджета, отколкото сам поиска.

Кабинетът ще опусне над 900 хил. лева за основен ремонт на манастира, обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено заседание.

"Вие поискахте 230 000 лв., ние сме отпуснали 940 000 за цялото крило, да го направите Зографския манастир така, както трябва", каза министър-председателят, обръщайки се към игумена на светата обител архимандрит Амвросий.

Искът на манастира е бил за частичен ремонт на стойност 230 хил. лева.

С точка от дневния ред на Министерския съвет се одобряват допълнителнои разходи от бюджета на МС за дирекцията по вероизповедания. Те са за извършване на довършителни ремонтни работи, изграждане на комуникациите в южното крило на манастира "Свети Великомъченик Георги - Зограф" в Атон, Гърция. „По информация, която имаме от Светата обител, с отпускането на тези средства ще се осигури необходимият ресурс за цялостно завършване на реконструкцията на това крило”, каза финансовият министър Владислав Горанов.

„Надявам се с тези пари тази Света обител да стане максимално хубава и добра”, каза Борисов.

Неочакваната финансова субсидия дойде след среднощната парламентарна схватка около гласуването на Бюджета за 2018. Тогава БСП неочаквано внесе предложение за допълнителни 1 млн. лева за ремонт на храм-паметника "Св. Ал. Невски" в столицата и на Зографския манастир. Предложението не мина, за да не се наруши, по думите на управляващите, вече гласуваната рамка на бюджета. Те обаче обещаха все пак да отпуснат поисканата субсидия на днешното заседание на кабинета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков