Борисов обеща пари за ремонт на Зографския манастир и "Александър Невски"

OFFNews 01 декември 2017 в 20:25 6667 0

Премиерът Бойко Борисов обеща на заседанието на Министерския съвет в сряда да отпусне пари за ремонт на Зографския манастир и за храм-паметник "Александър Невски". 

По време на обсъждането на второ четене на бюджета за догодина от БСП предложиха пари за ремонт на двата големи религиозни храма. 

След процедурни хватки управляващите все пак успяха да премахнат вече приетия член от законопроекта за бюджета, в резултат на което БСП обяви, че внася жалба в Конституционния съд. 

От ГЕРБ нарекоха решението "див популизъм", а по-късно Борисов обяви, че ще бъдат отпуснати пари за ремонт. 

"Разговарях с българския патриарх Негово Светейшество Неофит. Уверих го, че на редовното си заседание в сряда, 6 декември, Министерският съвет в присъствието на игумена на Зографската света обител архимандрит Амвросий ще отпусне необходимите средства за ремонта на южното крило на манастира „Свети Георги Зограф“ в Атон. Всякакви спекулации по темата от страна на БСП са злонамерени и неверни. За делата има кой да ни съди", каза Борисов.

По думите му до сряда ще бъдат направени необходимите разчети за отпускането на средствата. 

"И също – знаете: 2,5 млн. за Семинарията и освен това за „Александър Невски”. Пак повтарям: това е много сложен проект, патриархът и Синодът знаят, че трябва да се направи детайлна оценка на основите, на покрива и чак тогава ще знаем 15 – 16 или 20 млн. ще струва това. Това са много пари да се оправи, но аз съм им ги обещал, правителството им ги е обещало, и щом станем готови, тогава ще бъдат на тяхно разположение", допълни Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!