Заплахата за живота на Местан отпаднала, след като Доган го "разжалвал"

Юлиан Христов 20 януари 2016 в 18:00 8247 2

Заплахата за живота на Местан отпаднала четири дни след речта на Доган

Заплахата за живота на бившия председател на ДПС Лютви Местан е отпаднала четири дни, след като Ахмед Доган го "разжалва" пред партийния елит в сараите в Бояна. 

Пред журналисти главният секретар на МВР Георги Костов днес каза, че комисията в Националната служба за охрана, на която той е член, се е събрала на 21 декември - четири дни след партийната сбирка. На нея той е представил доклад, че сигналът за това, че животът на Местан е в опасност, е с "ниска степен на достоверност".

"Тогава, по искане на председателя на комисията (шефът на НСО, бел. ред.) и по предварителна уговорка между нас, аз дадох доклад, относно степен на застрашеност по действителен сигнал, извършван в МВР. Резултат от извършваната в МВР проверка по конкретен сигнал определено е, че той е с ниска на достоверност. Изчистен е, проверен е, няма повод за притеснение. Такова и становище дадох, каквото е резултатът от проверката на колегите, работили по случая", обясни Костов.

Той допълни, че не е предложил сваляне на охраната на Местан, защото това не влиза в правомощията му. Все пак смята, че именно този доклад е причината за намаляването на охраната на Местан. Каква е била заплахата срещу бившия лидер на ДПС, Костов не посочи, защото "към момента не е редно, не е коректно", а също така не било и законно.

От обясненията на Костов става ясно, че на МВР са били необходими близо две години, за да разбере, че сигналът срещу Местан не е достоверен. 

В едно от редките си изявления, началникът на НСО Ангел Антонов отрече службата да изпълнява политически поръчки. Той отказа да посочи дали охраната на Лютви Местан е била свалена и след това частично подновена, както твърди бившият лидер на ДПС. 

В деня, след като стана ясно, че Местан е загубил доверието на началника си и че ще се прости с поста си в ДПС, в определени медии беше лансирана информацията, че охраната му от НСО е свалена. Това беше потвърдено и от Местан на нарочна пресконференция. Според него на 22 декември (тоест, ден след заседанието на комисията и четири дни след "разжалването" му, бел. ред.), по телефона му било съобщено, че охраната му от НСО ще бъде свалена. "Не ми остана друга възможност, освен да звъня на най-високо ниво. Попитах президента Плевнелиев, той не знаеше”, уточни Местан. По думите му, държавният глава се е ангажирал да даде отговор и на следващия ден го уведомил, че охраната е свалена и че процедурите са спазени". Малко по-късно обаче тя била възстановена частично. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!