Закриват Държавната петролна компания

OFFNews 08 февруари 2022 в 18:26 1734 0

Снимка Getty Images/Архив

Съвсем скоро Държавната петролна компания ще бъде закрита, съобщи вицепремиерът по икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

"Съвсем скоро правителството ще приеме законопроект, с който се закрива Държавната петролна компания. Това е безспорно, вече има решение на Министерски съвет", заяви тя по време на заседанието на парламентарната комисия по икономика и иновации.

Държавната петролна компания беше създадена по време на кабинета "Борисов 3" с принципал министърът на икономиката. Идеята беше на Бойко Борисов, който искаше държавна верига бензиностанции. Освен това ДПК трябваше да поддържа държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти, както и да съхранява резервите.

След редица критики към ДПК през лятото ДБ внесе законопроект за закриването ѝ в 46-НС. Владислав Панев тогава коментира, че въпреки че в кухото дружество бяха налети десетки милиони левове и назначени десетки служители, не бе изградена нито една "държавна бензиностанция", а за заплати на безсмисленото дружество изтичат стотици хиляди левове всеки месец.

Това предложевие беше прието и от ПП, ИТН и БСП и влезе в коалиционното споразумение между четирите политически формации.

Нинова днес заяви , че въпросът за съхранението на запасите на горива остава открит.

"Обсъждаме фирмите, които са длъжни по закон да съхраняват запаси, да заплатят това задължение, а държавата да ги купува, съхранява и да отговаря, за да бъдат те абсолютно гарантирани и да не зависят от частни интереси, от това коя фирма дали ги съхранява, или не", коментира тя, цитирана от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови