Захариева в Букурещ: Енергийната и транспортната свързаност са приоритети в отношенията ни с Румъния

OFFNews 26 август 2019 в 18:20 1551 0

Екатерина Захариева

Снимка MFA

По време на посещението си в румънската столица вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева открои като приоритети в двустранните отношения инфраструктурната и енергийната свързаност.

„Планираният втори мост при Русе, както и реализирането на проекта „Свищов – Зимнич“, ще доведе до облекчаване на граничния трафик между България и Румъния и ще стимулира контактите между бизнеса и гражданите от двете страни на границата”, посочи тя, цитирана от пресслужбата си.

„България отдава ключово значение на реализацията на проектите за интерконектори със съседни държави, за разширяване и модернизация на газопреносната мрежа. В тази връзка за нас е важно изграждането и въвеждането в експлоатация на компресорна станция „Подишор“ на румънска територия, което ще осигури оптимални условия за функциониране на междусистемната газова връзка България - Румъния. Това е особено важно не само за нашите две държави, но е и в общ европейски интерес”, допълни Захариева.

В рамките на работната си визита в Букурещ Екатерина Захариева се срещна с премиера Виорика Данчила, с румънския си колега Рамона Манеску, с делегирания министър по европейските въпроси Джордже Чамба. Тя изнесе и лекция пред румънските посланици в рамките на годишната конференция на румънската дипломатическа служба.

„България е отличен съюзник, добър съсед и близък партньор. Благодаря, че Екатерина Захариева се съгласи да бъде специален гост на нашата посланическа конференция, особено когато честваме 140 години от установяване на дипломатическите отношения между нашите страни. Днес ние споделяме общи ценности и позиции”, отбеляза румънският външен министър Рамона Манеску.

„Румъния оцени като голям успех Българското председателство на Съвета на ЕС. Нашите приоритети съвпадат. България и Румъния доказаха, че може и нашата част на Европа да има принос към формирането на приоритетите на ЕС. Румъния и България са привързани към европейския проект. Искаме Европа сплотена и солидарна”, каза Манеску.
Румъния заема трето място сред експортните ни дестинации в ЕС. През 2018 г. стокообменът надхвърля 4 млрд. евро и бележи ръст от 6,8 % в сравнение с 2017 г. Данните за първото тримесечие на 2019 г. показват ръст в стокообмена от 1,6 % в сравнение със същия период на 2018 г.

Регистриран е голям интерес от страна на румънските туристи към морските и планинските курорти на България. Румъния е водеща държава за входящ туризъм в България през 2018 г. Според данните за първите 6 месеца на 2019 г. България е посетена от 553 220 румънски туристи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови