Заев: Планът за сътрудничество между София и Скопие трябва да бъде приет до седмица

OFFNews Последна промяна на 15 февруари 2021 в 19:50 2990 0

Планът за действие за секторно сътрудничество между София и Скопие, който вече е дефиниран от двете страни, трябва да бъде приет на втората междуправителствена конференция, която ще се проведе следващата седмица или по-рано, за да бъде съгласуван от външните министри на двете страни, Буяр Османи и Екатерина Захариева. Това ще помогне да се създаде общата среда за решаване на други отворени въпроси колкото може по-бързо. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от МИА.

Междуправителствените конференциио са предвидени като инструмент в Договора за добросъседство, подписан през 2017 г. между София и Скопие. На тях трябва да се оценява и напредъкът по изпълнението на договора. Според Заев двете правителства нямат никакви противоречия по плана за действие, а след като бъде приет "да се започне ефективно и бързо изпълнение на всички тези ангажименти, защото те са полезни за македонския народ, за българския народ, за Македония и България и ще бъде от полза за създаването на цялостната среда за разрешаване на другите отворени въпроси, които вярвам, че можем да разрешим час по-скоро“.

Планът за действие се определя на секторно ниво, работата на Историко-образователната комисия е отделна, както и политическите въпроси, които обсъждат двете страни. Планът за действие трябва да бъде утвърден на междуправителствената конференция, водена от Османи и Захариева. Веднага след това, както подчерта Заев, двете правителства ще могат да го приемат и да започнат да го реализират.

„В духа на градивността ние винаги общуваме с внимателен и достоен дипломатически изказ и винаги защитаваме достойнството на нашия народ. Само с приятелски наратив, с ръка за помощ, с политики, които по време на кампаниите и изборите бяха за изграждане на приятелство с всички съседи и с България, спечелихме изборите. И ето, потвърдихме, със спечелването на изборите на 15 юли 2020 г. и това казва какви сме. Очаквам съседите да бъдат приятели, те могат да очакват само приятелство от нас, ръка за помощ, нямаме нито лоши мисли, нито лоши намерения към някой от съседите, нито към приятелска България“, каза Заев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови