Заев напразно идва в София, няма да пуснем Македония в ЕС на 22 юни

Георги Савчев 16 юни 2021 в 19:52 14017 1

Снимка Правителство на РСМ - пресслужба

Северна Македония няма да получи одобрение от България за начало на преговори за членство с ЕС по време на заседанието на Съвета "Общи въпроси" на 22 юни.

Това стана ясно от интервюто пред БНТ на служебния премиер Стефан Янев. Според него в момента България не може да прави "компромиси с позицията си". 

Не само служебното правителство, но и парламентът - с рамката, очертана през 2019 г., дава ясни насоки каква е българската национална позиция, уточни Янев.

България няма да одобри преговорната рамка със Северна Македония в сегашния й вид, тъй като в момента нашите условия са под егидата и под решението на тази рамка, която дава парламентът. Служебното правителство не е в състояние да даде такъв пробив в тези отношения. Плюс това - тази позиция е последователна, заявена многократно и ясно, добави премиерът.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пристига у нас в четвъртък, за да се срещне с президента Радев и министър-председателя Янев.

Фокус на разговорите със служебния премиер ще бъде "перспективата за постигането на реален напредък в процеса на европейска интеграция от страна на Република Северна Македония".

Междувременно и от външното ни министерство съобщиха тази вечер, че позицията на България на заседанието на Съвета "Общи въпроси", което ще се проведе на 22 юни в Люксембург, е придържане към "Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г."

Така позицията на България остава непроменена, а именно "преговорната рамка за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС следва да съдържа необходимите гаранции по отношение на изпълнението на Договора от 2017 г, каквито към момента не са налице. Не са изпълнени и изискванията за провеждане на Междуправителствена конференция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови