''Заедно ще намерим отговор на антисемитизма": Радев награди посланика на Израел с орден ''Мадарски конник'' I степен

OFFNews 27 юли 2023 в 15:46 1235 3

Румен Радев и Йорам Елрон

Снимка Пресцентър Президенство

Румен Радев и Йорам Елрон

Президентът Румен Радев удостои посланика на Израел у нас Йорам Елрон с орден "Мадарски конник" първа степен и изрази надежда, че заедно ще намерят отговор на "опитите за ревизия на историята, които генерират омраза и антисемитизъм", съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

"Народите на България и Израел са свързани от истинско приятелство, активно партньорство и взаимно доверие, и от неразрушимата историческа и културна връзка, изкована с усилията на българската държава и общественост за спасяването на българските евреи преди 80 години", каза президентът при връчването.

В словото си Румен Радев посочи, че тази година в цялата страна с различни събития се отбелязва годишнината от безпрецедентния исторически акт на спасяването на българските евреи в израз на гражданска смелост и хуманизъм, както и на непоколебимост в отстояването на човешкия живот и достойнство, в най-мрачния период на Втората световна война.

"Напоследък се надигат гласове, които се стремят да ревизират паметта за този уникален акт, извършен от България, измествайки фокуса върху други събития, за които българската държава и народ по онова време не са имали силите и възможността да се противопоставят", подчерта президентът.

По думите на Румен Радев е обезпокоително, че тези опити за ревизия на историята генерират омраза и антисемитизъм, които никога не са имали здрава почва за развитие в България. "Вярвам, че с общи усилия ще намерим отговор на тази тенденция", допълни държавният глава и открои позицията на посланик Елрон за отстояването на историческата истина за драматичните събития през 1943 г.

"Тесните връзки между нашите два народа намират естествен израз в стратегическия характер на отношенията между България и Израел", заяви президентът Радев на церемонията. Според него това е особено важно в настоящия период на тежки предизвикателства, сред които войната на Русия срещу Украйна, задълбочаващите се социални разделения, водещи до нов тип политически течения, използващи езика на омразата, ксенофобията и дискриминацията, растящата терористична активност, климатичните промени, които заедно с продоволствената криза и неразрешените през годините конфликти създават риск от миграционен натиск.

Посланик Йорам Елрон от своя страна благодари за оказаната чест и също открои силната връзка между българския и израелския народ. Той подчерта, че израелците и всички евреи по света, ще бъдат вечно признателни на страната ни за спасяването на цялото еврейско население по време на Втората световна война, пишат от прессекретариата на президента. 

"Макар в обществото да се чуват някои гласове в определена насока, историческата истина е ясна - смели българи от всички слоеве на обществото, не само политици и църковни водачи, се изправиха срещу депортирането на евреите, показвайки изключителна храброст", заяви посланик Елрон. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

3

ImBlack

27.07 2023 в 20:55

*рашистите

3650

2

ImBlack

27.07 2023 в 20:54

В Кремъл управлява фашистки режим, а реZидентът Радев му служи!
Това, което се е случило на евреите ВСВ, днес се случва на украинците - убиват ги, защото не са от "елитната нация".
По-добре е Радев да си затваря фашисткия лицемерен плювалник, защото както нацистите платиха за греховете си, така и разлистите ще си платят!

1000

1

Компетентен

27.07 2023 в 20:10

Невероятна логика: злонамерени хора, които припомняли за изпратените в лагерите на смъртта македонски евреи (защото тъкмо това има предвид президентът) от българската администрация, която нямала никаква възможност да откаже на Хитлер, предизвикват ДНЕС антисемитизъм (sic!).
Но не го изказва пряко този наш президент, а с недомлъвки. Така че израелският посланик така или иначе нищо не е разбрал от бръщолевенията му. Логично - и цивилизовано - би било: "Ние се извиняваме като държава за македонските евреи.Дълбоко съжаляваме за това, каквито и да са били обстоятелствата". А антисемитизмът е същият като тогавашния - на подкрепящите човеконенавистническите режими: тогава на Хитлер, сега на Путин.


 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки