"Зад сделката за 1 евро стои аферист, който е приятел с украински сепаратисти"

OFFNews 27 март 2015 в 22:42 8355 21

Снимка dsb.bg

Радан Кънев.

Продажбата на БТК за 1 евро е водевилна. Обаче това, което стои зад водевила, е сериозното – най-важното е, че през последната година и половина се отричаше фактът, че всички тези предприятия са в едни ръце.

Това заяви пред БНТ съпредседателят на парламентарната група на РБ Радан Кънев.

Кънев припомни, че "протестиращите и някои медии казваха, че България се разграбва по един безобразен начин, като се раздават едни необезпечени кредити от една банка, която не е банка, и чрез тези кредити се концентрира уникална власт, извършва се едно недопустимо смесване на дейности, застрашава се националният интерес на страната поради тази покупка"

"България на Пламен Орешарски отговаряше две неща. Първо казваше: тази банка е най-стабилната в страната, тя няма никакви проблеми, изобщо няма някаква нередна дейност. И на второ място – изобщо тези предприятия не отиват в едни ръце, това са 10 различни фирми и 10 различни инвеститора", каза лидерът на ДСБ.

Кънев коментира, че "един доста случаен човек, известен само с близостта си с някакви приятели на Владимир Путин и с неколцина украински сепаратисти, придобива едновременно БТК, която освен че е частен телекомуникационен оператор, притежава изключителни права върху определени честоти и цялата подземна канална мрежа на България, НУРТС и ролята му за медийния пазар, и за националната сигурност, телевизия и пипълметрия едновременно и два военни завода".

Всичко това, поне на теория така изглежда, може да попадне в ръцете на един човек, който е сам по себе си някакъв вид аферист. А освен това - може би подставено лице на чужда държава, с която в момента сме в много трудни отношения, каза съпредседателят на парламентарната група на РБ.

Радан Кънев подчерта, че в момента, в който се разиграва този сценарий, старото ръководство на ДАНС вече не ръководи контраразузнаването и "имаме всички данни, че в момента ДАНС работи добре именно по този случай - защото старото ръководство на ДАНС носи пряка отговорност тази концентрация да не е разкрита".

Идва поредица от държавни органи, които не са променени, които са пряко отговорни за тази ситуация, категоричен е лидерът на ДСБ и посочи като пример Комисията за защита на конкуренцията, която "има едно и също ръководство 12 години".

КЗК носи пряка отговорност, че е допуснала тази концентрация, заяви Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ заяви, че от Реформаторския блок агресивно искат промяна на правилата във финансовите регулатори на държавата и настояват за персонална промяна, която не могат да наложат.

Поуката от вота в Сърница е, че ГЕРБ и РБ не могат да си позволят лукса да се конкурират на първи тур в крепости на ДПС и БСП. И това колегите от ГЕРБ трябва да го вдянат най-сетне, призова Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!