Всеки коалиционен партньор може да има вицепремиер

ПП ще предложат Бойко Рашков за вътрешен министър

Ангел Марковски 04 декември 2021 в 11:06 2746 2

Снимка БТА

"Все още се уточнява структурата на Министерския съвет. Идеята е всеки от коалиционните партньори да има вицепремиер, но това е в процес на доуточняване." Това каза съпредседателят на първата политическа сила "Продължаваме промяната" и бивш служебен министър Асен Василев пред Нова тв. Василев е сочен за един от вицепремиерите, той обаче каза, че това не е сигурно. Той ще е предложението на ПП за финансов министър

От думите на Василев се разбра, че ще има промяна в броя и структурата на министерствата. Все още не е ясно дали ще има такова за държавните дружества. „Има различни предложения, идеята е да са едно или две повече, като някои от министерствата се разделят. Едно от тях е за електронното управление. То ще дръпне структури от различни ведомства”, каза съпредседателят на ПП. За броя на министрите Василев каза, че "това все още се обсъжда в зависимост от структурата. Ще бъде горе-долу пропорционално на гласовете, които партиите имат в парламента”

Министерствата, на които „Продължаваме промяната” държи и за които са предложили да са водещи, са тези на финансите, на вътрешните работи, на икономиката, за което смятат, че имат голям експертен потенциал.

„Има министерства, където нашият експертен потенциал е по-малък, а част от коалиционните партньори имат доста повече експерти в тази област”, обясни Василев. Той потвърди, че Бойко Рашков ще бъде номинацията за силов министър.

От Василев обаче не дойде категорично потвърждение, че Николай Събев и Стефан Янев влизат в състава на Министерския съвет.

„В момента структурираме правителство с четиригодишна програма с идеята то наистина да направи промените, които се необходими на страната и да избягаме от политическите кризи”, допълни той и поясни, че България има нужда от стабилност.

Василев обясни защо преговорите, в които се обсъждат имената, не са публични. „Не мисля, че е коректно да се казва този човек е добър, а онзи - не и публично да се обсъждат силните и слабите страни”, уточни съпредседателят на ПП.

Очакванията на „Продължаваме промяната” са в рамките на следващата седмица да има правителство. „Надявам се утре към края на деня да имаме текст, който да можем да обсъдим с различните партийни лидери. В понеделник или вторник да започнат процесите по доуточняване на всички текстове и придвижването им към партийните органи за получаване на мандат за подписване на коалиционно споразумение”, допълни Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови