Властта бърза с мегапроекта в Рила, а бави включването й в „Натура“

OFFNews Последна промяна на 31 октомври 2013 в 13:52 2809 5

Рила. Снимка: БГНЕС (архив)
Рила. Снимка: БГНЕС (архив)

Правителството продължава да бави включването на ниските части на Рила (проекто защитената зона „Ниска Рила“) в екомрежата „Натура“. Това изтъкнаха днес от екокоалицията „За да остане природа в България“ по повод вчерашното решение на кабинета да назначи работна група за мегапроекта „Дестинация Рила“.

България имаше поставен срок от Европейската комисия да обяви новата защитена зона „Ниска Рила“ до края на септември, но до момента не го е направила, припомниха природозащитниците. Зоната бе предложена още през 2007 г. от БАН и екоорганизациите, но не бе приета, основно заради проектите за ски курорти там (Супер Боровец, Говедарци – Искровете на бизнесмена Христо Ковачки, Трещеник – свързан с бившия шеф на столичния общински съвет Антоан Николов и т.н.). Впоследствие екоорганизациите сезираха еврокомисията и представиха научни доказателства, че ако въпросните територии не бъдат включени в екомрежата, България ще наруши изискванията за защита на районите, обитавани от два приоритетни за Европа вида – кафявата мечка и главочът (вид риба, обитаваща средните течения на реките). През 2012 г. експертите на ЕК потвърдиха, че зоните под закрила за мечките в страната са недостатъчно. Въпреки това Министеството на околната среда още бави обявяването на зоната.

„Въпросът защо държавата отказва да изпълни задълженията си става все по-горещ, предвид вчерашното решение на Министерски съвет да създаде работна група за обсъждане на проект, именуван „Дестинация Рила“, заявиха екоактивистите.

Според „За да остане природа“ Министерският съвет вече е нарушил закона с този си акт: „Обявен с грандомански параметри като стотици километри писти, проектът вече стартира на криво: с решение МС си наруши чл. 95 ал. 1 от Закона за опазване на околната среда, тъй като инвеститорът не е уведомил Министерството на околната среда и засегнатото население, но е уведомил Министерски съвет и вече си има работна група“.

„Към проекти за изграждане на огромни ски курорти и ВЕЦ може да се подходи законосъобразно, прозрачно и професионално. А може и информацията да се крие, законът да се манипулира, и институциите да подминават нарушенията с мълчаливо съгласие. „Дестинация Рила“ и сходни проекти в „Ниска Рила“ ще покажат ясно кой път е избрала настоящата власт“, подчертаха природозащитниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.11 2013 в 09:35

Къде си бе димчо? Ела да ни обясниш как не е проблем да се унищожат и последните кафяви мечки. За какво ни е тоя вид въобще? По-добре да се карат ски в мъртва планина нали? Само че накрая ще разваляме договори и ще бутаме и ще възстановяваме, а на всичкото отгоре на тия "инвеститори" ще им дължим милиарди левове неустойка - ей това ще стане. И всички заедно ще плащаме за безхаберното свърх корумпирано правителство.

31.10 2013 в 16:23

Зад проекта стои Цветелина Бориславова чрез чужди капитали. Планират да правят
4000 паркоместа на височина от 1200 до 1700 м, хотели с общо 20 000 легла, 155 км писти и 27 лифта! Няма да го допуснем, нали??? Това вече преля чашата. Пампорово е незаконен курорт, но не бива да става и Рила такъв

31.10 2013 в 15:01

https://secure.avaaz.org/en/petition/Da_sprem_Super_Rila_za_da_ima_Rila/?pv=0

31.10 2013 в 14:45

Колко са безогледни! Все сме имали арогантни управници, но чак такива досега не.

31.10 2013 в 14:00

Червената мафия не спи, тя прави пари.