Кабинетът готви фараонски строежи в Рила в пълна тайна

30 октомври 2013 в 16:53 6878 28

Рилските езера. Снимка: БГНЕС (архив)
Рилските езера. Снимка: БГНЕС (архив)

Междуведомствена работна група, съставена от различни министерства, е определило правителството за разглеждане на инвестиционен проект „Дестинация Рила“, съобщи правителствената пресслужба.

За председател на работната група е определен заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.

За никому неизвестния проект досега имаше единствено намек – в интервю, дадено от зам.-министъра миналата седмица. Тогава той обяви, че инвеститор, който енигматично премълча, планирал проект за 650 млн. евро в планински туризъм в България. На въпрос дали визира китайския бизнесмен, с когото премиерът Пламен Орешарски се срещна при визитата си в далекоизточната страна, Ботев нито потвърди, нито отрече.

Пресслужбата не даде никакви допълнителни подробности. Реално подобно инвестиционно намерение все още няма, според данните на сайта на Министерството на околната среда и водите. Според Закона за опазване на околната среда при всеки проект инвеститорите са длъжни на най-ранен етап да уведомяват екоминистерството, както и местната общност. Такова нещо, по всичко личи, досега не се е случило.

Въпреки неспазените законови изисквания и пълната информационна завеса по въпрос, касаещ националния парк „Рила“ - един от трите национални парка, в които територията е изключителна държавна собственост, кабинетът вече посипва с розови очаквания проекта: „Очаква се проектът да има значителен икономически ефект, като успоредно ще бъде фактор за подобряване на профила на България като международна туристическа дестинация. Евентуалното осъществяване на проекта ще бъде положителен стимул за развитието на туристическия бранш, което е един от приоритетите на правителството“, се казва в прессъобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!