Вицепрезидентът: Ще има ли кабинет? Зависи от имената, които Габриел ще предложи

OFFNews 19 май 2023 в 20:50 1275 0

Вицепрезидентът Илияна Йотова

Снимка president.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова

В момента никой в България не може да отговори на въпроса ще се състави ли правителство, включително и самата Мария Габриел, заяви пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Всичко зависи от това какво тя ще предложи в понеделник. Обикновено казваме "дяволът е в детайлите", а пък аз казвам, че българският дявол е в имената на министрите, които тя ще предложи. Много политици не искат да го признаят на глас, но имената ще означават много за евентуалната подкрепа, която тя ще получи в Народното събрание, каза Йотова.

Според нея би било катастрофално, ако решението за надзора на главния прокурор е залог за съставянето на правителство.

Аз по-скоро се надявам мнозинството в НС да се обедини не толкова около реформата в прокуратурата или съдебната реформа, или някакви конституционни мнозинства, хайде първо да създадем бюджетно мнозинство. Това чакат общините, на това се надяват гражданите, твърди тя.

Шест избора за две години са твърде много за страна като България, но е по-добре да има избори, отколкото задкулисни договорки, каза още вицепрезидентът.

Албания и Македония трябва да бъдат отделени по пътя им към ЕС

По темата за отношенията ни със Скопие Илияна Йотова заяви, че Албания и Северна Македония трябва да бъдат отделени в процеса по присъединяване към Европейския съюз:

"В момента ние към Албания нямаме никакви претенции. Те са твърде напред и за тях съвсем спокойно може да се отвори Междуправителствената конференция, която ще даде фактическия старт на започването на реалните преговори за присъединяване."

Тя добави, че България няма да даде своя глас да започнат преговорите със Северна Македония, докато българите не бъдат записани като държавотворен народ в Конституцията на РСМ. Не е въпросът само в записа – въпросът е за много стриктен контрол, да се спазват всички права, така, както на всички останали граждани в тази страна. Тук ще бъдем особено бдителни, защото ние също сме в дълг към тези хора, отбеляза Йотова.

Позицията на България е достатъчно твърда, но трябва да бъде популяризирана и защитавана още повече, не трябва да има и разнобой в изказванията на българските политици, коментира вицепрезидентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!