'Възраждане' издига свой кандидат за КПКОНПИ

БОЕЦ се разграничи от Бойко Атанасов, Методи Лалов обяви, че е в шок от действията на следователя

Йорданка Веселинова 10 юни 2022 в 13:10 1776 2

Костадинов

Снимка БТА/Минко Чернев

Костадин Костадинов

"Възраждане" издигна свой кандидат за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

На пресконференция в Народното събрание лидерът на партията Костадин Костадинов обяви издигането на кандидатурата на следователя Бойко Атанасов.

Костадинов отбеляза, че към корупцията в държавата трябва да има нулева толерантност, особено когато говорим за политическа корупция.

"Г-н Атанасов е човек, който през годините е доказал не с думи, а с дела и със собствената си професионална биография, че е човек, който не прави компромиси и има определено хъса, мъжеството и познанията "да смачка гръбнака" на корупцията", каза Костадинов. 

 Той добави, че е сигурен, че Атанасов няма да направи компромиси и с "Възраждане", ако види дори намек за политическа корупция.

"Причината да приема тази номинация е, че към мен не са отправяни никакви условия", заяви Бойко Атанасов.

По думите му в момента не се провежда никаква борба с корупцията по високите етажи на властта.

Вчера от "Възраждане" заявиха, че са доволни от работата на Бойко Рашков, но като вътрешен министър. Ден по-късно обаче издигнаха свой човек за КПКОНПИ. Според Костадинов новият председател трябва да е еднакво отдалечен от всички. 

От гражданско сдружение БОЕЦ, което подкрепяше Бойко Атанасов за главен прокурор, когато Иван Гешев зае поста, заявиха, че се разграничават от него. 

"Изненадани сме, но също огорчени и разочаровани. Подобно решение и действия от страна на следовател Бойко Атанасов е професионално и политическо "самоубийство", написаха от сдружението с лидер Георги Георги във фейсбук. 

Бившият съдия и общински съветник в СОС от ДБ, сега независим, Методи Лалов също изказа разочарование от действията на Атанасов. 
"Не е тайна, че съм подкрепял Бойко Атанасов с оглед изразяваните от него досега граждански и професионални позиции. Да застане рамо до рамо с Копейкин и хората от тази организация, които изповядват античовешки разбирания и очевидно слугуват на чужди интереси, е истински шок за мен и
предателство към демократично настроените граждани", написа той. 

Следователят в Следствения отдел на СГП Бойко Атанасов е и един от тримата кандидати за член на ВСС. Гласуването на Общото събрание на следователите за избор на техен представител във Висшия съдебен съвет е утре. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

2

Октим

10.06 2022 в 17:53

Този глист май никога няма да научи и проумее КОИ са главатарите на корупцията в Б-я и ако тръгне да се бори с тях ще трябва сам да си тегли куршума ... Жалко само за куршума!!!

14048

1

voododoll

10.06 2022 в 13:27

Аз съм съгласен, само ако почне първо с Копейкините имоти...