Възраждане и ИТН са аватари на президента в НС, заяви Росен Плевнелиев

ПП направи огромна грешка с ареста на Бойко Борисов, коментира той

OFFNews 20 декември 2023 в 09:05 1788 3

Росен Плевнелиев

Снимка БГНЕС/архив

Депутатите от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ са аватарите на Румен Радев в парламента.

Това заяви Росен Плевнелиев, президент на България (2012 – 2017), като коментира промените в Конституцията и напускането на пленарна зала от народни представители на двете парламентарни групи. 

По думите на Плевнелиев има „много пропаганда и малко смисъл“ в действията както на президента, така и на „неговите аватари“ в Народното събрание.

„Нека да не забравяме как те се кълнат във вечна вярност на прословутия президент, който се бори за абсолютната власт и не се спира пред нищо. С високо вдигнат юмрук той обслужи една определена част от обществото и погази другата“, коментира Плевнелиев. 

„Толкова мъчно се родиха тези промени в Конституцията, толкова бяха желани. Толкова много битки, високо вдигнати юмруци, противопоставяне. Като че ли наученият урок ни води до тях“, каза още той.

Според него две много големи теми са довели до тези промени. Едната от тях е главният прокурор и неговата абсолютна власт.

„Трябваше да се намери демократичен начин главният прокурор да стане отчетен, а не просто човек с абсолютна власт“, коментира Плевнелиев. 

„Как е възможно един президент да връчи мандат – в случая на акад. Денков, и да му каже: „Вие не трябва да правите правителство“. Това е висш акт не само на неразбиране на Конституцията, но и взривяване на нейните устои“,обясни Плевнелиев.

Той заяви, че ще се радва тази толкова проблемна некоалиция да постигне членството на България в Шенген и еврозоната.

Това, което ПП направиха първоначално, беше една огромна грешка – незаконният арест на Бойко Борисов, който по това време беше лидер на опозиция. Това създаде огромна доза недоверие между тези евроатлантически сили, които биха могли още тогава – и това беше моята надежда и мечта – да намерят сътрудничество помежду си“, посочи още Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

3

GB

20.12 2023 в 21:33

Думите са верни обаче. Зависимостите не ги правят лъжа.

4038

2

Moirae

20.12 2023 в 12:19

В това интервю Плевнелиев окончателно се саморазкри колко зависим е от ГЕРБ и ДПС.

-1650

1

ob1

20.12 2023 в 09:56

Тия думи можеше и да имат някаква тежест ако не идваха от устата на човека, на когото Тиквата му дърпаше ухото.
 
X

Да помогнем на украинските деца!