Въвеждат критерии за определяне на болница за университетска

OFFNews 19 февруари 2019 в 14:21 5636 0

Здравното министерство въвежда критерии за определяне на болница за университетска. 

Проектът за наредба за критериите е публикуван за обществено обсъждане. 

Досега критeриите бяха заложени в изискванията за акредитация на болниците, но не бяха особено конкретни. Така всяка болница, получила положителна акредитационна оценка за обучение на студенти и специализанти, можеше да бъде одобрена за университетска. 

Сред предложените критерии е лекарите, заемащи академична длъжност, да са поне 30% от броя на лекарите в болницата или 60% от клиниката/отделението. Освен това вече ще се изисква поне 20% от лекарите да са доценти или професори. 

Предвидено е също през последните 2 години минимум 30% от студентите да са провеждали клиничното си обучение в съответната структура, както и най-малко 10% от лекарските длъжности в лечебното заведение да са за лекари специализанти.

Предвидено е още многопрофилната болница да изпълнява не по-малко от 80% от утвърдената учебна програма по най-малко 50% от специалностите, за които е получила одобрение за обучение на специализанти от министъра на здравеопазването.

В проекта на наредба е предвидено също определен минимален брой редовни докторанти, зачислени във висшето училище, да провеждат обучението и изследователската си дейност в болницата - най-малко 5 за многопрофилна болница, най-малко 2 за специализирана болница и най-малко 1 за клиника/отделение.

130 лечебни заведения в момента имат положителна акредитационна оценка за обучение на студенти и специализанти и целта е за университетски да бъдат определяни само болници, които са действително обвързани с университет и обучават студенти, специализанти и докторанти, посочват от здравното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови