Във вихъра на бежанската криза България иска в Шенген

Страната е готова да приеме 500 бежанци

OFFNews 08 септември 2015 в 11:17 6354 18

Във вихъра на бежанската криза България иска в Шенген

Снимка БГНЕС

Между МВР и прокуратурата ще бъде създадено спецзвено, което приоритетно ще разследва организаторите на мрежи за бежанци. Това каза на брифинг вътрешният министър Румяна Бъчварова. 

След спешно заседание днес правителството излезе с позиция по отношение на бежанската вълна, която залива Европа. Страната ни ще предложи конкретни законодателни промени за страните от Евросъюза, за да бъде овладяна кризата. Една от идеите е, след като бъдат приети в съответната страна и интегрирани, след отминаване на конфликта, бежанците да бъдат връщани в родните си страни.

"България приветства усилията и новата общоевропейска политика за разпределение на бежанци", каза Румяна Бъчварова. По думите ѝ страната ни успява да не допусне неконтролирани притоци на хора. Тя обясни, че страната ни е готова да приеме повече от 500 души.

"Активно работим по ограничаване и разбиване на нелегалните мрежи, които контрабандират бежанци срещу заплащане. Тълкувме тези престъплениия като особено тежки", каза Бъчварова. Тя допълни, че ЕС трябва да намери решение за спиране на конфликтите, които застрашават живота на хората, които живеят в тях. "Необходима е ясна и категорична общоевропейска политика, която да отразява общата солидарност", смята министърът. Начинът на разпределение трябва да бъде максимално справедлив. България заяви, че ще приеме 500 новопристигнали бежанци", заяви още Бъчварова.

Страната ни подкрепя идеята за регистрационни пунктове освен в гранични на ЕС държави, но и в трети страни. Това, според външния министър Даниел Митов, ще доведе до обезкуражаване на бежанските потоци. В същото време вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че това е моментът България и Румъния да бъде приета в Шенген. „Считам, че Шенген, с участието и опита на двете страни, само би спечелил. България заявява техническата си готовност“, категорична е Кунева.

По-рано днес стана ясно, че правителството на Румъния ще поиска страната да бъде приета в Шенгенското пространство, в случай че бъдат въведени задължителни квоти за приемане на бежанци във всяка държава от съюза. "Солидарността означава права и задължения, така че ако искат от нас да споделим общите задължения, ще трябва да ни дадат и общите за всички права",

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!