Василев: Спецов не е политическо назначение. Върнах него и Павел Тонев, защото имат повече събираемост

Ружа Райчева 08 юни 2023 в 11:25 3993 0

Асен Василев в парламента

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Асен Василев в парламента

Румен Спецов не е политическо назначение. Назначавам екипа, който успя 2021 г. да събере 7,9 млрд. лева повече, отколкото беше заложено в заварения бюджет.

Това заяви в Народното събрание финансовият министър Асен Василев, след като взе участие в дебатите за удължаване на миналогодишния бюджет до приемането на новия. 

На първия си работен ден като министър Асен Василев върна Румен Спецов като шеф на НАП. Спецов беше на поста от май 2021 г. до август 2022 г. по времето на кабинета на Кирил Петков (ПП). Днес стана ясно, че Василев е назначил за директора на Агенция "Митници" бившият ѝ шеф от времето на Орешарски - Павел Тонев

По думите на Асен Василев миналата година НАП са се справили с повишената събираемост въпреки увеличението на разходите и приходите в Народното събрание и са успели да съберат приходите в хазната, така че дефицитът да бъде 3%. 

"Тази година виждаме значително изоставане в събираемостта. При Агенция "Митници" тази година въпреки инфлацията и ръста на БВП беше подадено, че събират с 1,5 млрд. лева по-малко отколкото миналата година. Затова върнахме екипа, който доказа, че може да събира данъци и акцизи", заяви днес Асен Василев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!