В Пловдив гласуваха 42% до 17 ч

12 май 2013 в 18:25 1651 0

В Пловдив изборите протичат спокойно. Снимка: OFFNews
В Пловдив изборите протичат спокойно. Снимка: OFFNews

При относително висока избирателна активност протича вотът в Пловдив. По данни на 16-а Районна избирателна комисия 42,47% от имащите право на глас пловдивчани са упражнили вота си към 17 часа.

Традиционно най-висока е активността в район Централен – 50,45%, а най-ниска – в район Източен, в рамките на който влиза и ромският квартал "Столипиново". Там до 17 часа са гласували 30,64 на сто от имащите право на глас. По традиция в етническия квартал се очаква активизиране на гласоподавателите в края на деня, като обикновено възникват спекулации, че това се дължи на купуване на гласове. За да се избегне това, тази година в ромските квартали са внедрени полицаи под прикритие, които да предотвратят евентуалната търговия с гласове.

Като цяло скандалите и компроматите, които съпътстваха предизборната кампания, не са повлияли негативно на желанието на хората в Пловдив да упражнят правото си на глас. Опашки от желаещи се извиха по обяд в някои от по-големите училища в центъра на града. Видимо бе присъствието на много млади хора сред избирателите. Някои от тях бяха категорични, че новината за откритите вчера в печатница 350 хиляди допълнителни бюлетини не е оказала особено значение върху избора им. Други пък дори изразиха недоволство от политическото говорене в деня за размисъл, когато по закон агитацията е категорично забранена. В тази връзка днес стана ясно, че в Окръжна прокуратура–Пловдив е подадена жалба от гражданин, който смята, че е било нарушено спокойствието му и даденото му от Конституцията право да разсъждава спокойно за кого да гласува в деня за размисъл.

Изборният ден в Пловдив-град протича сравнително спокойно. Всичките 469 избирателни секции в града отвориха врати по график в 7 часа сутринта. Регистрирани са около 30 подадени жалби за нарушения на вота, като от 16-а РИК са постановили, че повечето от тях са неоснователни.

Не така безпрепятствено преминава вотът в областта. Десетки сигнали за нарушения бяха получени в 17-а РИК до обяд, като повечето от тях се отнасят до нерегламентирана агитация в близост до избирателните секции. Не липсват и сигнали за търговия с гласове, като един от тях е от Асеновград. Полицейските екипи проверяват случай на купуване на гласове и провеждане на агитация на турски език. Опит за купуване на гласове е имало и в село Първенец, където е направена оферта от 350 лева за вота на цяло семейство. От прокуратурата обявиха, че са се самосезирали, а проверката по случая продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!