В авиацията няма бунт, стремим се да мотивираме пилотите, заяви Каракачанов

OFFNews 24 октомври 2017 в 17:24 5451 0

В авиацията няма бунт, стремим се да мотивираме пилотите, заяви Каракачанов

Медиите раздухали случая с отказа на пилотите от авиобаза Граф Игнатиево да летят и сравненията за бунт са преувеличени.

Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерството на отбраната, в който участие взеха военният министър Красимир Каракачанов и командирът на авиобазата ген. Иван Лалов. 

Осем часа след като стана ясно, че пилотите са отказали да летят, защото не се чувствали сигурни, военното министерство излезе с официална позиция по случая и увери, че правителството прави всичко възможно, за да осигури по-добри условия за военнослужещите. 

Военният министър уточни, че иска да направи разяснение за "недоразумението, което днес беше раздухано по медиите". По думите му между ръководството на министерството и на военновъздушните сили има нормална комуникация. Той обясни, че проблеми в авиацията има, но се полагат всички усилия те да бъдат преодолени.

Каракачанов допълни, че доставените двигатели - руските МиГ-29, ще бъдат включени в употреба, когато бъдат изчистени спорните моменти по договора. Както стана ясно миналата седмица, двигателите не се използват, защото в съпътстващата ги документация няма оригинални протоколи от завода производител.

"Ние не можем да нарушим този договор и да подписваме допълнителни споразумения и протоколи, защото нашата грижа е животът на летците. Грижата за човешкия живот, човекът е най ценният в армията", каза Каракачанов, който припомни, че за мотивацията на военните правителството е осигурило 100 млн. лв. за заплати.

"Не приемам приказки за стачки и бунтове, армията не е детска градина и никой не си е помислил за подобни действия. Това, което ние правим, е гарантиране на летателната годност на пилотите. Това ще се ползва за политически спекулации, това е работата на политиците, да спекулират", обясни Каракачанов.

Командирът на авиобазата Иван Лалов обясни, че когато пилотите не се чувстват подготвени, те не могат да летят. "Затова думата бунт е крайно недобре употребена", обясни той.

Според него спонтанният проблем при пилотите днес се дължи на "комплексни" причини. "Въпреки този малък нальот, който имаме, летателният състав се готви и продължаваме да изпълняваме задачите по еър полисинг", каза Лалов. Той получил уверението на военното министерство, че се полагат усилия за решаване на проблемите. "Това, което говорихме тук, ще бъде предадено от мен на личния състав и летателния състав на базата "Граф Игнатиево", обясни генералът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!