Управляващите доволни от избора на конституционни съдии

Кристина Минчева 19 януари 2024 в 15:00 850 0

Д.Атанасова и Б.Белазелков

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Конституционните съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков

Лидерите на управляващите партии са доволни от избора на конституционни съдии. Със 159 гласа "за" ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС избраха Десислава Атанасова за конституционен съдия. Вторият конституционен съдия е Борислав Белазелков, чиято кандидатура мина с пълно мнозинство от гласовете на сглобката. 

"Сглобката" обаче наруши решение на Конституционния съд, който казва, че мандатът на Белазелков и Атанасова трябва да е 7 г., а НС ги командирова за девет години.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Белезелков и Атанасова са достатъчно добри юристи и познават политиката в България. Той бил учуден от дебата, особено от страна на БСП. След гласуването Корнелия Нинова обяви, че ще сезират Конституционния съд за решението мандатът на конституционните съдии да е девет години, а не седем години.

По отношение на този въпрос Борисов заяви, че "ако решението на КС е седем г., то изборът ще падне и ще се прегласува". 

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков също изрази задоволство от избора на конституционни съдии. 

"Много сме щастливи, че съдия Белазелков ще бъде част от КС. Хора като него ще гарантират, че институциите се променят", коментира Петков и го посъветва да не позволява политически натиск от който и да било политик. 

По отношение на подкрепата за Десислава Атанасова, Петков посочи, че всяка политическа партия има две отговорности - "да предлага кандидатите, които да са в характеристиката на нейната идеология, и да внимава да не се допускат кандидати, които са под червената линия". 

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски също посочи, че двамата кандидати са имали пълна подкрепа от партията му. 

"Така са го преценили нашите юристи, така са го изготвили. Имаме им доверие", заяви Пеевски по отношение на продължителността на мандата на конституционните съдии. 

Борислав Белазелков и Десислава Атанасова благодариха за подкрепата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки