Цвета Караянчева: БСП се връща към един минал период. Дали няма да поиска диктатура на пролетариата?

"Право на президента е да налага вето, но чак пък толкова често..."

OFFNews 22 февруари 2018 в 10:02 4749 5

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание

Отстраняването на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание в никакъв случай не е връщане от страна на управляващите на опозицията заради оставката на Димитър Главчев. Това, което направи Жаблянов с Народния съд, с това „необходимо правосъдие“, което вкара в декларацията, е най-малкото скандално.

Това заяви председателят на Парламента Цвета Караянчева в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Тя отново избори кои според ГЕРБ са сериозните нарушения на бившия вече зам.-шеф на парламента. "Жаблянов започна с ратификацията на договора за добросъседство с Македония, през непочитането на паметта на жертвите на комунизма и в крайна сметка се оказа, че това е начинът на мислене, но не само неговото, а на повечето депутати от парламентарната група на БСП и това е най-малкото притеснително."

Режимът под командването на комунистическата партия е избил два стадиона българи без основание, каза Караянчева. Според нея ръководството на Народното събрание в лицето на неговите председатели и зам.-председатели трябва да бъде обрано в говоренето, защото представляват една институция. "Народният представител може да говори всичко, но когато си председател или зам.-председател, трябва да пазиш авторитета му", посочи Караянчева.

Според нея „БСП започва да се връща към един минал период (...) сякаш евроатлантическата позиция и поглед на БСП започва като че ли да се обръща в друг ракурс. Мисля си дали няма да поискат и диктатура на пролетариата. По такъв начин се връщат към онези времена те, толерират този Народен съд, който всички ние осъждаме – толкова много хора са били избити от този Народен съд и те нямат мнение по темата, не се извиняват, те дори сякаш се гордеят, те не намират нуждата да се извинят“.

Председателят на парламента обясни, че депутатите наистина имат функционален имунитет, но той е само за това какво се говори в Народното събрание, защото, „ако някой някого обиди, непрекъснато ще бъдем по съдилища“. 

Запитана дали БСП наистина ще останат без зам.-председател, Караянчева отговори: „Сигурно, щом са казали, ще останат без зам.-председател, ще чакат решението на Конституционния съд“. И добави, че Веселин Марешки бил заплашен от депутат от БСП, че ако подкрепи свалянето на Жаблянов, ще поискат и неговата оставка.

За президентското вето върху закона за КТБ Караянчева коментира: „Нека колегите от ДПС защитят законопроекта, право на президента е да налага вето, но чак пък толкова често... някак си девалвира самата процедура“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8957

4

sinia sova

22.02 2018 в 11:11

БСП се връщала към минал период,а герб ,която е дъщеря на бсп още си живее там,в миналия период.Жаблянов не е прав,но в нормалните демократични държави той има право на своето мнение,както всички останали.Справедливо е дабъде обявено за престъпление всяко противозаконово насилие независимо от цветовете на управляващите.Само така можем да вървим напред.А ще имаме успех в бъдещето ако свалим мафиотското управление на фалшивата уж дясна герб!

10571

3

Hissarion

22.02 2018 в 11:09

След антикомунистката-член на БКП Цецка, сега и Цеца ни облъчва с активната си борба срещу историята и лозунги стил Волен Сидеров.