Цацаров: Неприемливо е главният прокурор да спира сделки

OFFNews 06 април 2015 в 12:32 2404 4

Решението, според което главният прокурор има възможността да спира финансови операции и сделки за срок до 48 часа, е крайно неприемливо и крие опасности за свободния граждански оборот, както и за търговците.

Това е мнението на главния прокурор Сотир Цацаров, което той сподели на среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет, съобщиха от прокуратурата. 

Според Цацаров с такива правомощия може да разполага министърът на финансите, когато защитава интересите на държавата и то в изключителни случаи. 

Главният прокурор се нуждае от такива правомощия само по Закона за мерките срещу финансирането на тероризма и по Закона за мерките срещу изпирането на пари, но не и в други случаи, е мнението на главния прокурор.

Според Цацаров максималното разширяване на правомощията на прокурора би могло да бъде възможността да обжалва всеки съдебен акт, който засяга имуществените права и законните интереси на държавата. 

Законопроектът за изменения в Граждански процесуален кодекс (ГПК) предвижда прокурорът да може да започва производство по (ГПК) в интерес на държавата, общините или на граждани, ползващи се с особена закрила на закона, както и да встъпва в такива производства. Въвеждането отново на такива разпоредби обаче не може да бъде оценено положително.

Според Цацаров придаването на нови правомощия в гражданското съдопроизводство създава условия за намеса на държавни органи в частно-правни отношения, което може да създаде опасни прецеденти в развитието на гражданския оборот. 

Борисов бил напълно съгласен с аргументите на главния прокурор и се ангажирал да запознае с тях парламентарната група на ГЕРБ. Министър-председателят също смята, че връщането към законодателни решения, отменени от 1998 г. е спорно и следва да се търси друг подход, свързан с правата на министъра на финансите, като представител на държавата. 

В края на миналата седмица Цветан Цветанов оттегли промените в НПК, с които се даваше право на главния прокурор или негов заместник еднолично да решава да спре сделка за срок от 48 часа. Въпреки това подобни правомощия останаха записани в ГПК, които бяха приети в същия ден от парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови