Столичната община повишава възнагражденията на транспортните работници с 15% от първи март

OFFNews 26 февруари 2024 в 16:33 1151 0

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Васил Терзиев

Столичната община ще увеличи заплатите на работещите в градския транспорт с 15% от първи март 2024 г., съобщават на сайта си от общинската администрация, след срещата на кмета на София Васил Терзиев с директорите на транспортните дружества и представителите на синдикатите.

Освен увеличението на заплатите, в споразумението са разписани и мерки, които имат за цел да подобрят качеството на градския транспорт, да гарантират по-привлекателна услуга за гражданите, да подобрят работната среда на заетите служители, да подпомогнат осигуряването на нови транспортни средства и обезпечаването им с резервни части, посочват още от Общината.

По думите на Терзиев дългосрочният подход ще направи така, че София да не е заложник на нечии интереси. Искаме добро управление на транспортните дружества и е важно да имаме честен разговор какво може да се случи и какво - не, каза още кметът.

Друга важна точка от днешната среща е, че до края на годината ще бъде създадена справедлива бонус система с обективни и проследими критерии за представянето на транспортните работници. Кметът на София и синдикатите са се разбрали да бъде изготвен тригодишен план за развитието на новопостъпилите служители и така да бъдат осигурени дългосрочна заетост и кариерно развитие.

Като част от мерките, през годината ще бъдат осигурени работно облекло и лични предпазни средства за персонала, ще се ремонтират и санитарните помещения на крайните спирки. Освен това Общината се ангажира да изгради общежития за водачите в градския транспорт.

“Животът е показал, че първата стъпка е най-трудна. И се надявам и занапред да вървим по утъпкана пътека, а не да прескачаме препятствия”, каза президентът на Конфедерацията на труда "Подкрепа" Димитър Манолов.

“Още сега трябва да започнем разговори с финансовия министър за 2025 г., за да могат да се правят политики, които са нужни - и за хората, които сега работят, и за тези, които трябва да бъдат привлечени. Очакванията са да намерим как държавата да подпомага устойчиво градския транспорт”, заяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров.

“Споразумението е ключово, защото за първи път се говори истински за условията на труд в градския транспорт на София. Има осигурени пари за санитарните възли, едно общежитие ще се ремонтира, после още три. Няма да стане за месец, но сме решени да подобрим условията за хората, които работят в транспорта”, заяви общинският съветник Андрей Зографски, член на комисията по транспорт в Столичния общински съвет.

БТА припомня, че в началото на годината работещи в градския транспорт в София излязоха на протестна акция, организирана от Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към КНСБ. Настояваха за увеличение на заплатите и за подобряване на условията на труд.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите