Стефан Янев е най-вероятният служебен премиер. Кои други се спрягат за министри?

Екип на OFFNews 10 май 2021 в 15:52 12949 0

Бриг. ген. Стефан Янев

Бригаден генерал Стефан Янев - секретар по сигурност и отбрана на президента Румен Радев - ще оглави служебното правителство, научи OFFNews от свои източници. 61-годишният генерал е бивш вицепремиер и министър на отбраната в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков.

За министър на отбраната сега е поканен бившият военен министър от тройната коалиция Николай Цонев. С избора му Радев залага на познато лице, обичано от военните, тъй като по негово време са стартирани няколко социални програми. Освен това президентът ще избяга от очакването да състави кабинет на "зелените чорапи". През 2010 г. Николай Цонев бе показно арестуван от прокурор Роман Василев при изписването му от клиниката по УНГ във ВМА-София, а запис от ареста бе разпространен публично. Той бе разследван за сключване на неизгодна сделка за изграждане на оптичен кабел - т.нар. "Странджа 2". След като не бе осъден, получи 108 000 лева обезщетение за унизителния арест.

Здравното министерство вероятно ще поеме бившият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев. Според други източници поста може да заеме водещият пулмолог проф. Коста Костов, който беше лидер на алтернативния на НОЩ Медицински щаб.

Социален министър става Гълъб Донев - министър на труда и социалната политика в служебното правителство на Огнян Герджиков, сега секретар по социална политика и здравеопазване на президента Румен Радев.

За външен министър е била поканена Деница Златева - експерт по европейски въпроси, член на ръководството на БСП и вицепремиер в кабинета "Герджиков". Според източници от "Позитано" 20 тя вече е сформирала екипа си. Според други обаче Корнелия Нинова е спряла това назначение.

За транспортен министър са обсъждани две имена и до последно не е ясно кой ще заеме поста. Партийните кандидати са Петър Киров и Георги Тодоров. И двамата са били заместник-министри в кабинета на Пламен Орешарски. Петър Киров е син на бившия шеф на ИА "Автомобилна администрация" Володя Киров и племенник на бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров.

Проф. Николай Денков от Софийския университет е спряган за министър на образованието. Според други източници обаче той е отказал назначението.

Министерството на туризма най-вероятно ще оглави Георги Щерев - председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, макар че ресторантьорите заплашиха с протести, ако бъде избран.

Все още няма яснота кога държавният глава ще обяви състава на служебния кабинет. Не е изключено да е още днес. Според други източници това ще стане утре, 11 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови