Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Стефан Янев: Бойната група на НАТО на българска територия само ще води учения

Ангел Марковски 17 февруари 2022 в 13:00 1680 0

Снимка Министерство на отбраната

Бойната група на НАТО на българска територия само ще води учения, няма да се готви за действия зад граница, ще е под българско командване, от състав от 700 до 1000 души, като 70-80% ще са българи, а детайлите за нея ще са ясни до юни. Това се разбра от изказването на министъра на отбраната Стефан Янев след срещата на колегите му от НАТО в Брюксел. 

„Основните ни усилия са за повишаване на капацитета, готовността и оперативната съвместимост на българските въоръжени сили. Това, което казва НАТО – разполагане на бойни групи по Източния фланг, ние в България ще го направим на базата на български подразделения, български командир, българско командване и участие на други сили от страните членки на НАТО”,  заяви Янев.

„Искам още веднъж да подчертая, че това е събиране на подразделения от сухопътни войски в обща група за съвместна тренировка. Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната, тренира само отбранителна тематика”, каза Янев.

В момента текат разговори на двустранно ниво с доста съюзнически страни, координира се и с НАТО. 

Предстои следващата седмица в рамките на ученията да пристигне нов американски контингент от 100-150 военнослужещи, с бойна техника до 15 бронирани машини. Янев отново подчерта, че става въпрос само за учения.

За срещата на министрите на отбраната Янев каза, че "нямаше страна, която да не спомене, че е за деескалация". Той добави, че тези примери за деескалация на границата на Украйна може би не се потвърждават на този етап. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews