Станишев предлага на Румъния да работим в тандем за Шенген

Николаос Цитиридис, Брюксел 11 юли 2017 в 14:05 6013 0

Румъния и България трябва да работят съвместно за влизането на двете държави в Шенген. Този въпрос ще бъде поставен днес от председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев на срещата с румънския премиер Михай Тудосе в Брюксел.

Според Станишев двете държави трябва да работят заедно за постигането на европейските си цели, които в случая са общи - шенгенското пространство.

"Изпълнили сме всички изисквания и постигането на тази цел е повече от реалистична", каза Станишев по време на среща с журналисти и български общинари в Брюксел. Тя беше организирана след вчерашната конференция на ПЕС на тема кохезионна политика и нейното бъдеще.

Освен за Шенген, Румъния и България могат да си сътрудничат относно развитието на Черноморието. Станишев смята, че българското председателство на ЕС е повод за създаване на този тип сътрудничество. Според него трябва да стартираме и разработването на дунавска стратегия, която ще бъде в приоритетите на австрийското председателство на ЕС, което идва след нашето. Румънците пък поемат след Австрия, което е удобен момент за развитието на черноморска стратегия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!