Станишев не пуска Първанов в ПЕС (обновена)

OFFNews 12 декември 2014 в 15:50 6733 14

Ивайло Калфин

Снимка Миро Златев/Булфото

Ивайло Калфин

Партията на европейските социалисти (ПЕС), оглавявана от бившия български премиер Сергей Станишев, отказва да приеме АБВ на президента (2002-2012) Георги Първанов за член.

Това обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин (АБВ) пред журналисти в парламента днес, пише "Дарик".

Мотивът за отказа бил, че АБВ участвала в правителството, което било дясноцентристко.

По същите причини на Калфин е било отказано да се включи и в групата на социалните министри от ПЕС. Засега този отказ не е официален, но, по думите на Калфин, "очевидно председателят на Партията на европейските социалисти е изразил мнение, че аз не трябва да участвам в мрежата на социалните министри".

"Повечето от тях ги познавам от години, включително и председателят им, работим от години с тях. Това не е в интерес на държавата. Приели са една декларация, свързана с работниците от други страни в ЕС и със свободното движение в рамките на труда. Аз ще си свърша работата и ще говоря с всички тези министри, но много по-ефективен бих могъл да бъда, ако не е това безсмислено запъване. Имам начин, достатъчно добър диалог с колегите. Мисля за изключително лош вкус да пренасяме някакви български проблеми и да ги размахваме из европейските институции. Управлението на половин Европа се състои от политически партии от различни политически семейства. С такива безсмислени упражнения не помага на държавата", коментира Калфин.

По-късно пред OFFNews Сергей Станишев опроверга, че е имал участие в решението. Отказът дори не е на ПЕС, а на Етичната комсисия на Социнтерна, която е сметнала, че е недопустимо социалисти да управляват в коалиция с националисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!