Quantcast

Станишев не пуска Първанов в ПЕС (обновена)

OFFNews Последна промяна на 12 декември 2014 в 15:50 5828 14

Ивайло Калфин

Снимка Миро Златев/Булфото

Ивайло Калфин

Партията на европейските социалисти (ПЕС), оглавявана от бившия български премиер Сергей Станишев, отказва да приеме АБВ на президента (2002-2012) Георги Първанов за член.

Това обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин (АБВ) пред журналисти в парламента днес, пише "Дарик".

Мотивът за отказа бил, че АБВ участвала в правителството, което било дясноцентристко.

По същите причини на Калфин е било отказано да се включи и в групата на социалните министри от ПЕС. Засега този отказ не е официален, но, по думите на Калфин, "очевидно председателят на Партията на европейските социалисти е изразил мнение, че аз не трябва да участвам в мрежата на социалните министри".

"Повечето от тях ги познавам от години, включително и председателят им, работим от години с тях. Това не е в интерес на държавата. Приели са една декларация, свързана с работниците от други страни в ЕС и със свободното движение в рамките на труда. Аз ще си свърша работата и ще говоря с всички тези министри, но много по-ефективен бих могъл да бъда, ако не е това безсмислено запъване. Имам начин, достатъчно добър диалог с колегите. Мисля за изключително лош вкус да пренасяме някакви български проблеми и да ги размахваме из европейските институции. Управлението на половин Европа се състои от политически партии от различни политически семейства. С такива безсмислени упражнения не помага на държавата", коментира Калфин.

По-късно пред OFFNews Сергей Станишев опроверга, че е имал участие в решението. Отказът дори не е на ПЕС, а на Етичната комсисия на Социнтерна, която е сметнала, че е недопустимо социалисти да управляват в коалиция с националисти.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.12 2014 в 23:31

Като какъв трябва да приемат Калфин? АБВ не е член на ПЕС.Калфин и Гоце искат хем да са управляващи с Борисов,хем да са в ПЕС.Е,не става!

12.12 2014 в 19:46

"Големият европейски политик" Станишев, действа по български!Голяма злоба!Храни куче да те лае!Мръсник!

12.12 2014 в 18:58

АЗ, стига с тия "опорни точки" за всеки, който има различно мнение или е срещу Бойко...

"Аз ще те обадя на другарката" е това, което той правеше. Да си седи на задника и да върши това, за което е избран, не да се оплаква на когото и да е. Това важи за всяко едно управление и за всяка една опозиция. Действия и градивна критика, а не за всичко да ходи и да реве в Брюксел като пикльо.

12.12 2014 в 18:21

-А гърците не се ли оплакваха?

Според мен гърците си "плачеха", не се оплакваха. В резултат на това имат едни над 100млрд "помощ" и "забърсване" на част от дълговете. А ние какво имаме след хленченето на Борисов?
Един голям, четвъртит, натопорчен... ХОЙ!

Спряха ни дори финансирането само и само да се откажем от ЮП. Сега обрънаха плочата и се чуват тук-там гласове, че било грешка... Но както казаха по-нагоре: "Битият бит, е.аният е.ан", а ние сме и двете!

12.12 2014 в 17:34

>tarbuh Не знам и не ме интересува за кого и против кого си, но поне бъди обективен, а не да бълваш опорни точки. А гърците не се ли оплакваха? Все пак и България е в ЕС.От кого Борисов да поиска помощ? може би от ръша? съсела и явно и подмолно работи срещу България, ясно е и на най-тъпите.

12.12 2014 в 17:13

Ей, успя Станишев да се насере и на европейско ниво.

12.12 2014 в 17:06

Допълнение - Калфин ми харесва, нищо, че и той е от по-старото поколение политици. А за тиквата си прав, ама това не оправдава Станишев.

12.12 2014 в 17:01

Съселяка си показва селянията! Ами БСП като бяха в коалиция с турците... как да ги приемаме, може би като противоконституционна партия?...

12.12 2014 в 17:01

Сдавиха се помиярите.Ха ха ха .Чудесна новина за България.Путиновите гниди се ръфат помежду си,а България печели

12.12 2014 в 17:01

tarbuh, ще цвъкаме, щото тикната народа си го харесва и избира, можем ли да го игнорираме, ама не е лошо в едно дясно правителство да има и леви представители, за баланс. Друг е въпросът, че имаме нужда от нова, модерна левица, от млади хора, ама това не е модерно и престижно на нашата територия, така са промити мозъците на младите хора, че скоро няма и да се появи.