Станишев: Ако има достойнство, ГЕРБ не бива да приема мандата

13 май 2013 в 00:33 3090 5

Сергей Станишев
Сергей Станишев

Тези избори са провал за служебния кабинет и президента Плевнелиев.

Безпрецедентно служебното правителство се провали и в провеждането на честни избори, и в преброяването. Няма тонери в секционните комисии да се издадат протоколите. Сайтът на австрийската фирма за паралелно преброяване пък стана жертва на хакерска атака. 

Това обяви председателят на БСП Сергей Станишев на прескоференция в НДК. Червените са първата политическа сила, която даде брифинг след края на изборния ден, след като ГЕРБ не пожела да се възползва от това си право.

Ако имаме възможността, ние ще я имаме, вярвам, ще поемем отговорността за съставяне на правителство чрез диалог с тези формации, които ще участват в следващия парламент и с тези, които събраха немалка подкрепа, но не можаха да влязат в парламента, каза Станишев.

Той посочи още, че изборите са се провели след скандални предизборни манипулации и в "една отровена политическа атмосфера". 

"Днес България се разделя с най-арогантното, най-недемократичното и некомпетентно правителство, което страната е видяла през последните 20 години. Това, че номинално са първа политическа сила, не им дава право да управляват. Още повече, че са в политическа изолация", добави лидерът на БСП.

Страшно е, когато 25% от хората се страхуват, че заради политически убеждения могат да пострадат и да бъдат уволнени. Всички видяхме 350 000 нелегални фалшиви бюлетини. Не знаем колко от допълнително отпечатаните бюлетини са пуснати в оборот и са били задействани. Не знаем каква част от резултата на ГЕРБ е честен и каква е купен. Отнасям се с уважение към хората, гласували по убеждение за партията ГЕРБ. Но ако не беше контролираният вот, те щяха да са на второ място, посочи Станишев.

В следващия парламент ГЕРБ със сигурност не могат да съставят правителство. Ако имат достойнство, трябва да спестят време и да не приемат мандата от президента. Няма време за отлагане и бездействие в тази криза. Българиа се нуждае спешно от силно стабилно правителство, каза председателят на БСП. 

Още от утре трябва да започне да се изготвя програма със спешни мерки и политики за извеждане на страната от кризата, в която се намира, подчерта Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!