Спор в НС кой плаче фалшиво за тютюнопроизводителите

Нели Чолашка 18 декември 2013 в 10:15 2587 5

Протест на тютюнопроизводителите.
Протест на тютюнопроизводителите.

 

Станахме свидетели на поредни политически гьонсоратлък и хленчене пред посланиците на Европейския съюз (ЕС). Никой не вярва на фалшивия плач на Цветан Цветанов за проблемите на тютюнопроизводителите, обяви от трибуната в парламента Ахмед Башев от ДПС.

Той визира срещата на Цветанов с посланиците на ЕС, на която сред другите теми той е засегнал и проблемите на производителите на тютюн.

По думите на Башев, когато ДПС са участвали в управлението до 2009 г. проблеми с изкупуването на тютюна не е имало и производителите получавали достойни премии.

Той напомни и за съществуването на фонд "Тютюн", който винаги се е намесвал, ако остане неизкупен тютюн.

От своя страна, когато дошли на власт, ГЕРБ посегнали на премиите на тютюнопроизводителите и те паднали от 4.30 лв. на килограм на под 2 лв.

Освен това въвели 10% данък за земеделските производители и увеличили социалните и здравните им осигуровки - принудили ги да плащат не върху 480 лв., а върху 1660 лв. и започнали да облагат с данък колибите и навесите на производителите.

Най-голямото ви престъпление, господин Цветанов, беше, че спряхте законовата гаранции за тютюнопроизводителите и ги оставихте на произвола на съдбата, обърна се Башев към Цветанов.

На тези обвинения отговори Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Тя обясни, че социалните осигуровки са увеличени, за да получат тютюнопроизводителите достойни пенсии.

По думите ú ГЕРБ са осигурили европейско финансиране за тези производители и са им разяснили по какви схеми могат да получат еврофинансиране.

"Благодарение на това цената на тютюна достигна над 7 лв. за килограм. При вас имаше картел и цените за I качество тютюн не са можели да скочат над 5 лв.

Искате да върнете порочната практика на разнасянето на куфарчета във фонд "Тютюн". Искате да държите тези хора като роби. За тютюнопроизводителите вие плачете лицемерно", аргументира се Караянчева.

Цветан Цветанов също се изказа в своя защита, но не говори по същество, а нападна ДПС за политическите уволнения по региони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews