Спират детските помощи за година при 5 неизвинени отсъствия

Последна промяна на 19 април 2019 в 12:00 2374 1

Депутатите окончателно приеха промените в Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи, според които се спират детските надбавки на семейството за дете, което не посещава редовно училище или задължителните предучилищни занимания. 

Предложението бе внесено от депутати от ПГ на ГЕРБ. Според него, ако в рамките на един месец от една учебна година, са допуснати неизвинени отсъствия в размер на 5 учебни часа или 3 дни пропуснато обучение от задължителната предучилищна група, детските надбавки се спират за една година.

Спрените средства пък ще бъдат пренасочвани към съседна детска градина или училище и използвани за осигуряване на равен достъп до образование. Предложението им още предвижда еднократната помощ за първокласници да бъде разделена на две равни части и да се получава в началото на първия и втория срок.

Прието бе и предложението на "Обединени патриоти", което обвързва приемането на социални помощи с участието на получателите в програми за ограмотяване, придобиване на квалификация и полагане на общественополезен труд. Според него още ще се извършва ежегодна оценка от служител на Агенцията за социално подпомагане върху трайно безработни лица, които получават месечни помощи. Ако безработният получи две последователни отрицателни оценки, размерът на помощите ще бъде намален наполовина за срок от една година.

Депутатите въведоха и дефиниция на понятието "недобросъвестно получени средства от социални помощи". Терминът ще се ползва, ако за получаването на помощите не са изпълнени или са нарушени изискванията на закона или други норми, включително и несъответствие между декларираните имоти и реалното притежание на такива.

"С нашите промени в Закона за социалното подпомагане искаме да решим проблема с т. нар. „социален паразитизъм", коментира мотивацията за промените депутатът от ВМРО Александър Сиди. "Искаме социалните плащания да бъдат до едно време и след това тези хора да ги върнем отново на пазара на труда, където да продължат да плащат социални осигуровки. Това е идеята на този текст", допълни той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5852

1

мнение от IP

19.04 2019 в 12:49

Тези мерки отварят широко нови врати за субективизъм, фалшификации и корупция. Ще процъфти бизнесът с извинителни бележки. Добре дошло е и за недобросътвестни държавни чиновници. Освен това този закон е противоконституционен. Отнема права на детето. То освен, че няма да ходи на училище, ще бъде лишено и от средства. Наказанието е за него, не за неговите родители.