Сова Харис: БСП не може да убеди левите да я подкрепят, ГЕРБ превзема и центъра

OFFNews 05 април 2016 в 10:04 3752 6

На предстоящите избори за президент на страната най-избираемите лица от структурите на БСП са Михаил Миков - 11.3%, Илияна Йотова-10.8%, Корнелия Нинова-10.7% и Янаки Стоилов -9%. 

Това сочи изследване на „Сова Харис“ по поръчка на Агенция „Фокус”. Проучването е реализирано по метода на стандартизираното face-to-face интервю и обхваща 1000 души. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,10%.

Промяна в политическата линия на БСП след последната смяна на ръководството засега се забелязва предимно вътре в партията. Това затвърждава ролята на социалистите като опозиция, но не ги превръща в алтернатива на управлението. За да се превърне в алтернатива, БСП трябва да убеди избирателите, че има потенциал и е носител на идеи, които могат да освободят национален ресурс в полза на социалното благополучие на обществото”, сочи проучването.

Според него, на 100 годишната партия й предстои тежък конгрес. Традицията показва, че действащият лидер обикновено се е налагал като печеливш избор. Най-вероятно и сега ще стане така. Не трябва да пренебрегваме факта, че според партийния устав на този конгрес трябва да бъдат подменени над половината от секретарите по места. Въпросът е доколко тази реформа се осъзнава от актива като необходимост. Има вероятност, при която промяната може да надигне протестна вълна. Значителна част от симпатизантите обаче вярват, че след конгреса ще излязат обединени зад новоизбраното ръководство.

На предстоящия конгрес на БСП ще гласуват делегатите. Ако активът на социалистите иска да повиши конкурентността на организацията, към която се числи, би трябвало да се съобразява с електралната тежест на кандидатите, смятат от "Сова Харис".  

ГЕРБ увеличава поддръжката си като навлиза в центристкото пространство, докато БСП не успява изцяло да ангажира дори хората с леви убеждения, показва още изследването. 
Според направеното социологическо проучване преобладаващата част от левите симпатизанти не виждат нужда от нов политически проект в лявото пространство. Данните показват, че като цяло хората в страната не виждат алтернатива на интеграцията ни в ЕС. Това ни дава основания да направим извода, че български вариант на Сириза е невъзможен. Избирателите не виждат национален потенциал за подобно упражение. За лявото в България проатлантическата линия е без алтернатива, разбира се при изграждане на по-специални отношения с Русия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови