Социолог: ИТН напуснаха безумната позиция на самодостатъчност

OFFNews Последна промяна на 25 юли 2021 в 10:35 3602 0

Определено ще има правителство. "Има такъв народ" напуснаха безумната позиция на самодостатъчност и  тръгнаха на разговори, което е политическият път за съставяне на правителство, друг е въпросът какво ще бъде това правителство, това каза по бTV социологът Кольо Колев.

Според политолога Димитър Аврамов "коалиция" е добра дума.

"Състава на нещо общо, а не "наше" е добра дума. Не можеш да очакваш подкрепа от хората, ако не кажеш "искаме да дадете ваши министри", защото когато някой участва с политическите си лица, той носи отговорност", коментира той.

Колев изрази надежда, че зад общата фраза "не търсим коалиции" все пак се водят и достатъчно преговори.

"Не е лошо да имаш коалиционен партньор. Това ти гарантира стабилно управление и възможност да планираш напред, а не за 6 месеца", подчерта той и допълни: "Какво значи носим отговорност с 65 депутати. Личността на премиера например е изключително важна, защото ако бъде избран, може директно да каже "гледайте си работата" и ИТН да не могат да го свалят, защото има 65 депутата."

Според Аврамов между ИТН, ДБ и "Изправи се БГ!Ние идваме!" има консенсус по основни приоритети - съдебна реформа, оставка на Гешев, преструктуриране в рамките на съдебна система.

"Каквито и грехове да имат ДПС и ГЕРБ наказанието може да бъде само институционално през аргументи. ДПС са в политическа карантина от 10 г. Не може партии да бъдат поставяни в капсулация. Не може да има "не" на всяка цена, това ще доведе до нова политичиеска криза", почерта политологът.

Експертите се обединиха около прогнозата, че правителство ще има.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови