СОС вика Демерджиев заради катастрофата с убитите младежи

OFFNews 10 май 2023 в 07:07 1244 5

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/архив

Министър Демерджиев на извънредно заседание на СОС

Вътрешният министър Иван Демерджиев и главният секретар на МВР Петър Тодоров ще бъдат на извънредно заседание на Столичния общински съвет, свикано по настояване на председателя на СОС Георги Георгиев, кмета на София Йорданка Фандъкова и групата на ГЕРБ-СДС.

То ще се проведе в петък от 13 часа, Демерджиев и Тодоров трябва да дадат повече информация за катастрофата на бул. "Сливница и мерките, които ще предприемат, за да не случват повече такива трагични събития.

Георгиев изказа съболезнования към близките на младежите, които загинаха при катастрофата на 7-и срещу 8-и май и посочи, че целта на изслушването е не да се дискутира какво е направено дотук, а какво ще направи МВР, за да се елиминира риска от инциденти в София и да се осигури безопасна среда за гражданите.

„Мисля, че 2 млн. български граждани заслужават лично отношение от министъра на вътрешните работи. Миналото лято поисках от тогавашния министър Бойко Рашков да удвои патрулните екипи в София. Няма да се уморя на повтарям, че 15 патрулни екипа са недостатъчни да следят за реда по улиците на Столичната община, които са с дължина над 3900 км. Все едно от тук до Бургас и обратно да има по една патрулка и половина, която да следи за движението по магистралата. Държавата трябва да си влезе в правомощията, да използва наличния ресурс или ако няма достатъчно капацитет, да намери решение за това – повече жива сила да следи за сигурността по пътищата.“, апелира Георгиев.

Председателят на СОС припомни, че вече има внесени предложения за промени в Закона за движение по пътищата, които бяха изготвени от екипа на председателя Георги Георгиев, съвместно с екипа на кмета Йорданка Фандъкова, университетски преподаватели и депутатите на ГЕРБ-СДС за това Пътна полиция да има достъп до всички общински камери, за да могат да следят и при установени нарушения да санкционират за превишена скорост, преминаване на червен светофар, шофиране в насрещното движение. „Очаквам от всички политически сили в Народното събрание подкрепа на законопроекта, внесен, за да дадем достъп на КАТ до цялата инфраструктура, която имат общините“, допълни Георгиев.

Георги Георгиев коментира, че Столична община е купила и дарила камери на МВР. Поставени са и табла, отчитащи скоростта на автомобилите. Той настоява за спешни мерки от страна на МВР, както и за това да се даде пълен достъп на СДВР до всички 600 камери на Столична община. „Тези 600 камери ще свършат повече работа от трите камери на МВР в София. Градът е раздиран от гонки, изпратили сме десетки писма до органите на реда, защото общината не може да ги контролира, това е работа на МВР“, подчерта председателят на общинския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

10.05 2023 в 09:01

Явно не можеш. Толкова си гениален.

705

3

Деспин Митрев

10.05 2023 в 08:35

Можех да ти обясня, ако не беше толкова гениален.

2550

2

alfakentavur

10.05 2023 в 08:25

Тази пък гениална промисъл, че нарушители не се преследвали в град откъде я измисли?

705

1

Деспин Митрев

10.05 2023 в 08:23

Ако хората са убити в резултат на гонка с полицията, възниква въпросът, има ли полицията съвина? Нарушителите не се преследват в град, където могат да убият невинни - просто се арестуват и се поставят на топло. Не могат да проумеят как се прави държава и това си е - прости хора!