Следователят Бойко Атанасов ще се кандидатира за независим депутат

Даниела Добрева 30 септември 2021 в 15:33 3848 0

Следователят от Софийската градска прокуратура Бойко Атанасов ще участва в парламентарния вот на 14 ноември като независим кандидат за депутат, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от сдружение БОЕЦ. 

"Аз съм магистрат и не мога да бъда вписан в партийна листа, мога да бъда само независим кандидат. Избирателната система е така създадена от самите партии, че ограничава до известна степен независими кандидати да бъдат регистрирани и да участват равнопоставено в надпреварата за народни представители", обяви Атанасов пред БНР. 

Според Закона за съдебната власт следователите, съдиите и прокурорите са деполитизирани и не могат да извършват политическа дейност.

Атанасов подчерта, че желанието му е да участва в "една процедура, която е от значение за функционирането на правовата държава".

"Ние живеем в парламентарна република и Народното събрание е органът, който кове законите. Парламентът избира и назначава членовете на Висшия съдебен съвет и на Инспектората на ВСС. Аз не съм доволен от работата на тези органи и институции. Не съм доволен и от правилата и законите, създадени от Народното събрание, за устройството на съдебната система и за функционирането ѝ. Затова искам вижданията ми по тези въпроси да ги приложа на практика".

Следователят бе категоричен, че има отстъпление на политическите партии от заявката за съдебна реформа.

"Когато влязат в парламента, се случва нещо съвсем друго - започват разговори и забравят най-важното, за което ги е изпратил народът там. Виждам в хората по улиците, че има доста голямо отчаяние от тези неща, на които сме свидетели в последната година. Хората искат нещо ново, аз мога да им го предложа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews