След настойчивите молби на президента и кабинета: актуализацията на бюджета на дневен ред за депутатите

Комисията по ''Магнитски'' изслушва управителя на БНБ Димитър Радев и служебния правосъден министър Янаки Стоилов

OFFNews 24 август 2021 в 08:26 9445 2

Снимка БТА/Христо Касабов

Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия в парламента

Депутатите започват работа по актуализацията на бюджета - за която остро настояват и президентът Румен Радев, и назначения от него служебен кабинет, и партийни лидери.

Три комисии - по бюджет и финанси; по здравеопазването и по труда, социалната и демографската политика - ще разгледат, обсъдят и гласуват внесените от правителството законопроекти за изменения в законите за държавния бюджет, за държавното обществено осигуряване (ДОО) и за бюджета на НЗОК.

Проектите се гледат на първо гласуване в ресорните комисии, след това отиват за първо гласуване в пленарна зала. Следва връщане в комисиите за второ гласуване - текст по текст, и съответно същото в пленарна зала.

В първата комисия - по бюджет и финанси - ще се гледат и гласуват и трите законопроекта.

Здравната ще разгледа законопроектите за изменения в закона за бюджета на здравната каса и в закона за държавния бюджет.

Социалната гледа държавния бюджет и бюджета на ДОО.

Комисия по труда, социалната и демографската политика.

Освен трите постоянни комисии ще заседават и част от временните.

Комисията "Магнитски" ще изслушва управителя на БНБ Димитър Радев. Той трябва да предостави информация за обхвата и степента на въздействие на санкциите, наложени на български физически и юридически лица по глобалния закон "Магнтиски", върху българската банкова система, както и за мерките, които БНБ е предприело за ограничаване на негативните им проявления.

Комисията ще изслуша и служебния правосъден министър Янаки Стоилов относно необходимите законодателни промени за ограничаване на негативните проявления, наложени на български физически и юридически лица на санкциите по глобалния закон "Магнитски" върху българската финансова и икономическа система.

Комисията за разследване на полицейското насилие по време на протестите през 2020 г., на 10 юли и 2 септември, също заседава днес. Предвижда се разглеждане на кореспонденция, постъпила от институциите.

Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на Лесопарк "Росенец", в района на нос "Чукалята", гр. Бургас ще даде информация и ще обсъди постъпили материали и документи от сезираните компетентни държавни органи и ще вземе решение за изискване на допълнителна информация и отправяне на покани за изслушване до компетентни държавни органи.

Ръководената от Мая Манолова временната комисия за ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50% държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 г. ще изслуша ръководството на Българската независима енергийна борса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

2

yoghurt

24.08 2021 в 09:12

Ето ти идеята на ИТН в действие - всеки законопроект да минава под лупа, плаващи мнозинства подкрепящи по съвест, а правителство не на малцинството, ами безподкрепно направо... Какво им пречи в настоящата ситуация да постигнат целите си, декларирани на изборите, като всички останали - и БСП, и ДБ, и изправи се, ги подкрепят в тях? Ккаво друго ако не желанието за властови позиции на конкретни хора?

-1580

1

Bace7

24.08 2021 в 09:08

Неграмотно написано, и безспорно фалшива новина! ...глобалния закон "Магнтиски"....този така наречен закон нито е глобален, нито е закон...това са екстериториални санкции, натъкмени в САЩ от милитаристките лобита, чиите претенции ЕС не признава на територията си. България като част от ЕС трябва да спазва европейските закони, и такива "санкции" да си ги мести из крачолите. Срам ме е, че в родната ми страна някакви хорица с претенции за управляващи, нарушават по такъв безобразен начин законите на страната.