След месец ще ядем само хляб, ако прекъсне логистиката в Европа

Ружа Райчева 15 ноември 2022 в 12:20 6116 10

Зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков

Ако заради разрастване на конфликта в Украйна прекъсне логистиката в Европа, след месец и половина ще ядем само хляб. Няма да имаме месо, мляко, плодове и зеленчуци.

Това заяви пред БНР служебният зам.-министър на земеделието и дългогодишен картофопроизводител Тодор Джиков по повод все по-голямата вероятност от настъпването на продоволствена криза в България вследствие на войната в Украйна.

Джиков каза, че от земеделска гледна точка България се e превърнала във вносител на храни и въпреки природните си дадености и европейските субсидии не успява да произведе достатъчно храна и затова внася 60% от необходимите ѝ плодове и зеленчуци.

По думите на Джиков точно в това се състои "трагедията". Той обясни, че парите, които държавата е получила от ЕС в изминалите два програмни периоди, са били изхарчени неправилно и без липса на контрол на средствата. "Не се изгради процес, за да следи тези над 20 млрд. какво произвеждат. Липсваше анализ на това къде отиват тия пари. Изхарчихме 20 млрд., а внасяме 60% от плодовете и зеленчуците", коментира той.

Джиков обясни, че огромен процент от субсидиите са били раздадени така, че са се концентрирали в малък брой стопанства.

Според него бизнесът търси най-малкото съпротивление. Джиков заяви, че тази ситуация е удобна за "тези, на които не им се работи" в администрацията.

Зам.-министърът на земеделието е на мнение, че и бизнесът, и администрацията, си "затварят очите" за тази потенциално опасна за България ситуация. "Продължавахме да си затваряме очите години наред за това, че се инвестират пари, а влизайки в магазините, българските плодове и зеленчуци, млечни произведения не стават повече", заяви той.

Джиков посочи, че намаляването на работната ръка и обезлюдяването на регионите също е голям проблем за земеделския сектор. Той обясни, че не е възможно да се възстанови производството на плодове и зеленчуци, мляко, тревопасно животновъдство и месо, защото вече няма работници:

"Тоест ние трябва да докараме работници по някакъв начин. Да, ние може да внасяме плодове и зеленчуци, но ще обезлюдим териториите. Една държава е държава тогава, когато има население. Когато има обезлюдени села, планини, това е територия".

Тодор Джиков каза още, че българските производители нямат адекватен достъп до пазарите. Затова Министерството на земеделието ще създаде шест регионални държавни тържища "със сериозен държавен контрол, включително и от лаборатории".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

9

Diogen

15.11 2022 в 17:33

Еврото е писател, а не читател. И затова е неук като чукча. Всичко което пише е пълен обклук.

924

8

Diogen

15.11 2022 в 17:31

Още един кръгъл глупак. Само си спомнете мрачните прогнози за газа и тъмната и студена зима. Рашистите вероятно имат много голям брой от разпространители на фалшиви новини. Гадният ботоксов гном в Кремъл се опитва да дестабилизира всички държави, които не му играят по свирката.

345

7

Джендо Джедев

15.11 2022 в 15:53

Еврак,

Даже не си спомняш и къде... Хубаво е да го запомниш добре, явно се отнася за теб самия! :D

1587

6

Lyusien

15.11 2022 в 15:13

Много мрачни прогнози за бъдещето!

Аз съм на същото мнение, ние станахме вече търговци и бизнесмени, няма производители.

-529

4

6екеr4о

15.11 2022 в 14:11

Уважаеми г-н Четящ, за мен по-скоро няма унищожение на дребни производители, а е нещо по-гадно: липсата на каквото и да е подпомагане, съчетано с фито-санитарен рекет и прочие, така те си мрат сами. Всичките евросупсидии се дават на големите зърнопроизводители, т. нар. "зърнари". През годините, когато са стачкували на жълтите павета, около ПК "Св. Ал. Невски" съм гледал паркирани трактори и комбайни, луксозни, като примеро от марка Ламборджини или Бентли!

345

3

Джендо Джедев

15.11 2022 в 13:28

Еврак,

Викаш - лозята унищожени... Може. Ама сега в България се произвежда 5 пъти повече вино, отколкото в Тошоландия. ;)

А дереджето на селското стопанство в последните издихания на соца го помня много добре - от 1987-а насетне, по ученическите бригади, му се нагледах. :D

-240

1

редовно четящ

15.11 2022 в 13:09

Ако престанете да унищожавате дребните производители и животновъди, ще има повече продукция на пазара.